Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До Дня працівника соціальної сфери

  

Життя людини до тих пiр мaє цiннiсть,

 поки людинa може допомaгaти iншим.
Iвaн Фрaнко
 

 

imageЗгідно з Указом Президента України від 13.04.1999 № 374/99 у першу неділю листопада в Україні відзначають День працівника соціальної сфери. Це свято є свідченням високої оцінки державою ролі працівників, які щодня забезпечують реалізацію державної політики з питань соціального захисту, зайнятості, організації оплати і безпеки праці, трудових відносин.

В 2021 році День працівника соціальної сфери України припадає на 7 листопада.

Соціальна сфера в Україні представлена широким спектром державних, комунальних, громадських, комерційних установ, організацій, об’єднань. Державна служба зайнятості також долучена до сфери соціальних послуг. Її сервіси сприяють продуктивній зайнятості населення, подоланню безробіття і встановленню соціального діалогу на ринку праці.

День працівника соціальної сфери – свято, яке по праву належить тим, хто виявляє милосердя, робить добро не тільки зі службового обов’язку, а й за велінням совісті та покликом душі. Соціальна робота — це практична діяльність, що відбувається у складному, змінному середовищі. Соціальному працівнику доводиться стикатися з різними сферами життя людини і суспільства: фізичним і психічним здоров’ям, особистими і груповими конфліктами, плануванням сім’ї, з проблемами працевлаштування, професійної і соціальної адаптації різних категорій населення, профілактикою асоціальної поведінки, здійсненням правосуддя і багатьма іншими.

Соціальне піклування – це і робота дитячих, психоневрологічних та геріатричних будинків-інтернатів, центрів реабілітації дітей-інвалідів, надання соціальних послуг територіальними центрами, обслуговування одиноких престарілих громадян на дому, нарахування пільг та субсидій на житлово-комунальні послуги, одноразова та щомісячна допомога при народженні дитини, оздоровлення пільгових категорій громадян, соціальна підтримка учасників Другої світової війни, вдів учасників аварії на Чорнобильській АЕС, забезпечення соціальної захищеності учасників антитерористичної операції, учасників бойових дій та членів їх сімей.

Щороку в нашій державі відпрацьовуються нові напрямки роботи щодо удосконалення шляхів соціальної підтримки населення. Завдяки людям, які обрали професію соціального працівника, на професійному рівні надається допомога тим, хто найбільше її потребує.

Піклуючись про людину, її майбутнє, забезпечуючи надання соціальних гарантій і допомоги тим, хто потрапив у нелегкі життєві ситуації, соціальний працівник робить вагомий внесок у розбудову демократичного, громадянського суспільства.

До Дня працівника соціальної сфери в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.

image