П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»

80-річчя від народження В. В. Ковалинського, києвознавця, письменника. 

Презентація книги Аркадія Третьякова «Киевские купцы» (Київ: ЛАТ&К, 2020)

 

 30 жовтня 2021 року відбулося чергове засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота», на якому члени клубу вшанували пам'ять заступника голови правління клубу, відомого історика-києвознавця Віталія Васильовича Ковалинського з нагоди 80-річчя від дня його народження (02.10.1941 р.).

Більше 20 років члени клубу тісно спілкувалися, співпрацювали з Віталієм Васильовичем, раділи його новим знахідкам, книгам, а дощового дня 26 жовтня 2019 року з глибоким сумом проводжали в останню дорогу.

Ведуча Олена Погонець коротко висвітлила життєвий та творчий шлях Віталія Ковалинського, представила виставку книжкових видань із фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Затамувавши подих, присутні переглянули фільм своєї соратниці Ірини Козіної про участь Віталія Васильовича у роботі клубу. А потім всі охочі могли поділитися своїми спогадами про незабутнього товариша.

Одним із продовжувачів справи Віталія Ковалинського є києвознавець Аркадій Третьяков, який представив на засіданні нову книгу «Киевские купцы» (Київ: ЛАТ&К, 2020). У 2017 році вийшла перша книга дослідника за темою київського купецтва – «Купцы города Киева». Нове видання суттєво доопрацьоване і доповнене.

 Інформація про купців, які мешкали і працювали у Києві з 1816 по 1917 рік, подається у книзі у вигляді довідника, складеного за абеткою. Всього згадуються 4400 представників цього стану, а також додано інформацію про склад їх сімей, адреси помешкань і підприємств, час надання або зміни відповідного статусу. Книга містить близько 1000 документальних ілюстрацій, деякі з яких публікуються вперше. Матеріал подається мовою оформлення офіційних документів Російської імперії, до складу якої в той час входив Київ.

Автором вступної статті є доктор історичних наук Ігор Гирич. Він переконливо доводить, що роль купецтва Києва на тлі суспільного і культурного життя України кінця ХУІІІ – початку ХХ ст. була дуже важливою. Він зазначає: « Купецтво мало щирокий вплив не лише на економічне, а й на суспільне і культурне життя міста. Книга А. Третьякова дає можливість простежити усі перипетії доль цього різноманітного прошарку дореволюційного Києва, побачити їхні зорові образи у фото, творіння їхнього розуму у вигляді численних споруд лікарень, музеїв, храмів, різноманітних закладів освіти і культури».

Розповідь доповідача супроводжувалася добре структурованою відеопрезентацією.

Зацікавлені слухачі мали змогу придбати видання та одержати дарчий напис автора. 

Інформацію підготувала

 головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

 Олена Погонець