Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 Концерт-бесіда «Кольоровий світ Олександра Скрябіна»

 

21 жовтня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся концерт-бесіда «Кольоровий світ Олександра Скрябіна» (до 150-річчя від дня народження) в межах культурно-просвітницького проекту «Бібліофест».

Олександр Миколайович Скрябін (25.12.1871-14.04.1915) – композитор-символіст, який залишив після себе багату музичну спадщину: 10 сонат, понад 100 фортепіанних прелюдій, ноктюрнів, поем, 5 симфоній.

Знаковим є твір пізнього періоду творчості композитора – «Прометей» (1910), де задіяно величезний оркестр, орган, хор і світлова клавіатура. Скрябін першим об'єднав музику і світло. Світломузика була втіленням ідеї Скрябіна про те, що існує відповідність між усіма тональностями, кольорами, відтінками і сузір'ями.

 Усі наступні роки Скрябін готує своє головне творіння – «Містерію». Задум «Містерії» був фантастичним і мав поєднати всі існуючі і ще не існуючі види мистецтв, де «зіллються не тільки звуки і кольори, але й аромати, пластика танцю, вірші, промені заходу і мерехтіння зірок». Але передчасна смерть генія не дала здійснитися задуму…

На заході піаніст, вокаліст, поет, артист Національної заслуженої академічної капели України «Думка» Сергій Колесник виконав опус 11, складений з 24-х прелюдій раннього періоду, серед яких шоста прелюдія була написана в Києві. С. Колесник розповів слухачам про історичний період, коли писав свої твори О. Скрябін, та напрямки культурного життя. Розповів про митців «срібного віку» (початок ХХ століття) та як символізм і містицизм відображені в творах М. Гоголя, А. Ахматової, О. Блока, В. Брюсова, К. Бальмонта. Дуже  зворушливо прозвучали поезії К. Бальмонта, які прочитав син С. Колесника Ілля. Цікаво було дізнатися, що поштовхом до складання програми концерту стало випадкове придбання паном Сергієм на київському книжковому ринку раритетного видання нот творів О.М. Скрябіна, датованого 1897 роком.

Відповідаючи на запитання відвідувачів заходу щодо теми світломузики ведуча заходу Тетяна Скирда розповіла про нашого сучасника – видатного українського педагога, композитора, майстра скрипкових музичних інструментів, художника, кольориста, архітектора, поета, кандидата мистецтвознавства, заслуженого працівника культури України, громадського діяча Флоріана Ілліча Юр’єва (11.08.1929-11.09.2021), який був  надзвичайно обдарованою людиною та вражав різноманітністю своєї діяльності. З кінця 50-их років Ф. Юр’єв розпочав працювати над теоретичним аналізом колірного сприйняття та його віддзеркалення в мистецтві. У 1962 році дослідник підготував до друку монографію «Музика кольору». Юр’єву належить оригінальний метод колірної фонетичної транскрипції, який може бути застосований для колірного запису музичних творів. Проектуючи конференц-зал будинку Українського інституту науково-технічної та економічної інформації МОН України, відомий як «Літаюча тарілка», Флоріан Ілліч передбачав, що завдяки світлодинамічній установці зал використовуватиметься і як «Світлотеатр», де будуть об’єднані музика, світло і колір. Ідеями «світлотеатру» були пройняті його концерти, що з успіхом пройшли в Києві у 1964, 1965 та 1972 рр. Ф.І. Юр’єв є автором світлосимфонії «Жар-птиця».

 Партнери культурно-просвітницького проекту «Бібліофест» –  Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, Національна музична академія України ім. П.І. Чайковського.

  

 Інформацію підготувала головний бібліотекар

 відділу  обслуговування користувачів Тетяна Скирда

Фото провідного бібліотекаря відділу

 обслуговування користувачів Наталії Опенько