Понеділок, 1 липня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція

«Феномен живопису Миколи Глущенка»

(До 120-річчя від дня народження українського  живописця,

народного художника України)

 

image6 жовтня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася лекція «Феномен живопису Миколи Глущенка». Доповідачка – Юлія Захарчук, мистецтвознавиця, старша наукова співробітниця Національного художнього музею України.

Ідея організації спільного з Національним художнім музеєм України заходу виникла не випадково, адже фонди НХМУ налічують понад триста творів цього майстра. Вони мали великий успіх ще за його життя і не лише в нашій країні, а й далеко за її межами.

Микола Петрович Глущенко – живописець, графік, громадський діяч. Заслужений діяч мистецтв УРСР, народний художник УРСР, народний художник СРСР, лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка.

Народився 17 вересня 1901 року на Дніпропетровщині. Впродовж 1910 – 1918 років навчався в Юзівському (нині – м. Донецьк) училищі, де отримав основи художньої грамоти.

Брав участь у національно-визвольних змаганнях 1918 – 1919 років. Із залишками білогвардійських військ потрапив до Польщі, згодом оселився у Німеччині. 1924 року закінчив Берлінський університет мистецтв.

1923 року Микола Глущенко набув громадянства СРСР. Співпрацював з радянськими спецслужбами. Обіймав посаду головного художника торговельно-промислових виставок СРСР за кордоном.

1925 року Глущенко переїхав до Франції. Жив у Парижі. Відкрив власне художнє ательє, захоплювався системою імпресіоністичного живопису, брав участь у багатьох виставках. У творчості художника домінував пейзажний жанр. Писав також у жанрі портрета, натюрморта, ню.

У 1936 році Микола Глущенко переїздить до СРСР. З 1944 року оселився у Києві. Викладав у художньому інституті, отримав звання професора. Активно займався живописом. У живописі намагався зберегти власний творчий почерк та стиль, поєднуючи психологічні і кольорові контрасти.

Як лояльний до влади художник, мав закордонні відрядження. Подорожував Італією, Швейцарією, Францією, Бельгією. Із закордонних відряджень привозив пейзажні твори та ескізи.

Митець товаришував з М. Рильським, Л. Первомайським, М. Бажаном, відновив творчі зв'язки з західноукраїнськими художниками.

У роботах зрілого періоду майстра відчуваються мотиви представників французького живопису – П'єра Боннара, Фелікса Валлотона, Жоржа Руо, Анрі Матісса. У палітрі художника поєднується непоєднуване: агресивний зелений з рожевим, активний блакитний з лимонно-жовтим і фіолетовим. Створюваний ним світ – барвистий, яскравий, жвавий і замріяний. У 1970-х роках захоплювався технікою монотипії, створив у ній цілий ряд квіткових натюрмортів.

Митець брав участь у більш ніж 200-х групових виставках, мав понад 50 персональних виставок у СРСР та багатьох країнах світу.

Загалом Микола Глущенко написав за різними даними понад 10 тисяч картин. Серед них найбільше пейзажів.

 Полотна художника зберігаються у приватних колекціях і музеях України, Росії, Франції, Німеччини, США, Канади та ін.

Підсумовуючи лекцію, Юлія Захарчук зазначила, що з кожним роком інтерес до творчості М. Глущенка зростає. Колекціонери, антиквари, любителі образотворчого мистецтва вважають престижним мати в своїй колекції твір художника. На жаль, зустрічається і немало підробок, але професійна експертиза їх виявляє.

Яскравою ілюстрацією до розповіді став відеоряд, який дав можливість побачити ретроспективу творчості Миколи Глущенка.

Гості висловили щиру подяку Юлії Захарчук та побажали подальших творчих успіхів і нових захоплюючих подорожей у світ мистецтва.

 

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.