П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка «До Дня захисників і захисниць України»


image14 жовтня в Україні відзначається державне свято «День захисників і захисниць України» відповідно до Указу Президента України від 14 жовтня 2014 року № 806 з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності нашої країни, самовідданості громадян, які присвятили своє життя служінню Українському народу, збереженню та розвитку національних військових традицій і звитяг; сприянню подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві, посиленню суспільної уваги та турбот про захисників рідної землі. 

Цей день є особливим для нашого народу протягом століть, адже 14 жовтня відзначається найбільш величне в Україні Свято Покрови Пресвятої Богородиці. В українських традиціях та віросповіданнях Покрова захищає від усякого лиха, зла та ворогів.

З цим святом співпадає святкування Дня українського козацтва. Божу Матір уклінно шанували козаки і вважали її покровителькою свого війська. На свято Покрови козаки проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана. В найтяжчі часи іноземного поневолення козацтво виступало справжнім захисником рідної землі. Важкою ціною, в жорстоких протистояннях та нерівних боях козаки боронили рідну землю від чужинців, відстоювали честь і гідність нашого народу, державницькі прагнення України.

У ХХ ст. козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія УНР та УПА. Саме тому днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови. Вони об’єднались заради спротиву ворогам державності України з основною метою – створення незалежної Української держави.

Цей зв’язок між поколіннями як символ, що «козацькому роду нема переводу» і що наша земля-матінка має достойних синів-захисників і відважних доньок. Історичний досвід поколінь є найкращою основою для виховання зростаючої в умовах незалежності нової генерації, формування сили волі та духу, національної свідомості, українського патріотизму.

imageДо Дня захисників і захисниць України в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує літературу, яка представляє історичні та політичні аспекти становлення війська українського, знайомить нас з легендарними постатями козацьких часів, борцями за незалежність України.

Окремий розділ презентує спогади учасників про перебіг подій від Майдану до початку війни, висвітлює відвагу українських вояків, що мужньо протистоять ворогові у війні на Сході України. Ряд добірок представляють прекрасне українське жіноцтво, яке стає до лав військових поряд з чоловіками щоб захищати територіальну цілісність нашої Вітчизни, її майбутнє. Збірки поезії розкривають таланти наших людей та глибоке емоційне сприйняття війни.

Для експонування використані документи та публікації із фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших документів цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх,

загальний читальний зал № 1

Термін експонування: 12 жовтня – 31 жовтня  2021р.

 

  

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Світлана Онищенко