Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція

«Художня культура України. Козацьке бароко»

 

image12 жовтня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась лекція «Художня культура України. Козацьке бароко».

Про унікальний стиль вітчизняного мистецтва, який виник на початку ХVI cт. та отримав своє поширення на території Наддніпрянщини у ХVII-ХVIII ст. розповідала мистецтвознавиця Оксана Бойко.

Під час лекції слухачі дізнались про характерні риси, притаманні мистецтву українського бароко, його прояви в архітектурі, живописі, музичному мистецтві, літературі. Познайомились з іменами видатних скульпторів, композиторів, архітекторів, а також з мистецькими перлинами, що збереглись з часів козацької доби.

Характеризуючи епоху українського бароко,  доповідачка зазначила, що українська барокова культура, час розквіту якої припав на кінець XVIІ — першу половину XVIII ст., отримала назву «козацьке бароко», оскільки в культурі тих часів потужно проявилися козацький дух, козацький характер, козацькі смаки. Високе мистецтво бароко, наповнене урочистою величчю, тріумфом світла і добра, було суголосне ідеалам українців, а героїчний пафос яскраво віддзеркалював важливий переломний період історичного буття народу. Чимало шедеврів архітектури і живопису було створено на замовлення козацької старшини. Героями літературних і живописних творів ставали гетьмани, звитяжці козацьких походів, меценати. Козацькими в той час були такі жанри мистецтва, як історичні пісні і думи, козацькі літописи, плачі й панегірики, лицарська поезія, козацький портрет, козацький собор, козацький гопак тощо.

Демонструючи приклади українського бароко у різних видах та жанрах мистецтва, Оксана Бойко відзначила, що найвищі мистецькі досягнення доби було втілено у бароковій архітектурі. На сьогодні чудовими архітектурними  пам’ятками  кінця XVII ст. є будинок полкової канцелярії в Чернігові, трапезні палати православних монастирів. Найбільш яскраво й самобутньо стиль козацького бароко проявився у культовому зодчестві, прикладом якого є відновлені найстаріші давньоруські святині: Софійський собор, Михайлівський Золотоверхий монастир, Успенський собор Печерського монастиря, собори Єлецького та Троїцького монастирів у Чернігові. Справжніми перлинами мистецтва є Андріївська церква (архітектор В. Растреллі), Покровська церква в Києві (архітектор І. Григорович-Барський), собор Святого Юра у Львові (архітектор В. Меретин).

Підсумовуючи викладений матеріал, мистецтвознавиця зазначила, що творче успадкування традицій українського бароко в українській архітектурі зберігається і сьогодні. Нині архітектори України повертаються до його невичерпного магнетизму, бо справжнє мистецтво, що твориться через духовність, може бути джерелом натхнення для майбутніх поколінь.

 

Інформацію підготувала зав. відділу СКД

Сливка О.В.