П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

5 жовтня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація книжково-ілюстративної виставки «Гастроспадщина України: традиції гостинності та культура приготування страв», яку було організовано в межах проєкту Українського центру культурних досліджень «Дослідження гастроспадщини України: традицій гостинності та культури приготування страв, як основи для розвитку креативних індустрій регіонів». Метою проєкту є збереження та популяризація традицій гостинності й культури приготування страв задля відкриття світу України гастрономічної. Проєкт передбачає створення інтерактивної гастрономічної мапи України та першої енциклопедії «Гастроспадщина України – традиції гостинності та культура приготування страв» українською та англійською мовами.

НБУ ім. Ярослава Мудрого маючи унікальні фонди, що дозволяють розкривати будь-яку тематику, розпочинає цикл книжкових виставок (традиційних та віртуальних), які будуть презентовані в бібліотеках України присвячених гастрономії та гастроспадщині. На виставці представлені документи, які відображають те найкраще, що надбано у галузі українського кулінарного мистецтва, наведена рецептура і технології приготування багатьох страв як для повсякденного харчування, так і до святкового столу. Книги про звичаї та традиції пов’язані з їжею та харчуванням, а також стародавні рецепти страв національної кухні, кулінарних виробів, чимало корисних порад. Виставка розрахована на тих, хто бажає здійснити грунтовні дослідження сфери гастроспадщини, навчитися смачно готувати або довершити свої кулінарні здібності.

У заході взяли участь: заступник директора Українського центру культурних досліджень Олена Іщенко; головний спеціаліст сектору нематеріальної культурної спадщини головного управління охорони культурної спадщини та музеїв Міністерства культури та інформаційної політики України Марія Височанська; вчений секретар, уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції НБУ ім. Ярослава Мудрого Світлана Ковальчук; викладачі та студенти факультету менеджменту освіти та науки Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

 

Інформацію підготувала

завідувач відділу обслуговування користувачів Наталія Цукренко

фото провідного бібліотекаря Ганни Падалки