Вівторок, 10 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Творчий  вечір відомого поета

«Василь Дробот – поет і громадянин»

 

«Основное правило для меня:

  я должен говорить совершенно открыто,

  не придумывая благополучних поворотов

  и не навязывая строке неправды

  и еще – идеологических измышлений,

 то есть быть абсолютно правдивым.

  В противном случае строка уйдет»

  В. Дробот

 

15 лютого 2014 року в Національній парламентській бібліотеці України відбувся творчий вечір відомого поета Василя Дробота.

Під час зустрічі В. Дробот презентував присутнім книгу «И жизнь по-прежнему жива. Избранная лирика» (Київ, 2012).

У передмові до збірки поет Андрій Грязнов написав: «Відомий київський поет Василь Дробот цінний і значущий не тільки офіційним визнанням. Він значущий, незважаючи або всупереч, в першу чергу, своїми віршами. Поет – це головне, що дається не людьми, і що людьми, не дивлячись ні на що, відібратися не може».

Представлені у збірці твори лише частина творчого доробку автора, але вони достатньо точно характеризують його людську, філософську і ліричну позицію, його яскраве і самобутнє обличчя, яке не можливо ні з ким сплутати. Серед тем, близьких Василеві Дроботу, – пейзажна лірика, кохання, історія, сьогодення.

Літературні критики зазначають: «поезія для Леоніда Дробота – спосіб існування, постійний і незмінний».

Василь Леонідович Дробот народився в 1942 році в Оренбурзі. За освітою – філософ, психолог й інженер гірничої справи. Працював, як сам каже, скрізь, і «всім».

За період із 1989 року вийшло 20 авторських збірників, в 5 збірках він брав участь як перекладач, випустив 4 антологічних збірника російських поетів Києва і України, був учасником більше ніж 20 колективних збірників. Постійно друкувався в періодиці, в тому числі в літературних журналах України, Росії, США, Канади, активний учасник поетичних Інтернет-сайтів України та Росії.

Із 1995 року – член Національної спілки письменників України. Керівник російської поетичної студії «Восход» при НСПУ.

Творчий вечір ініційований музично-поетичною вітальнею «Свет превращается в строку» (організатор вітальні – поет Наталія Савіна), Центром духовного розвитку та творчої ініціативи «Гармонія», (директор – Наталія Веселицька, поет, видавець, художник) та Національною парламентською бібліотекою України.

Серед учасників були: член НСПУ Валерія Богуславська – перекладач творів Василя Дробота українською мовою; Євгенія Зенюк – автор музики та виконавиця пісень на вірші В. Дробота та Олександр Резник – культуролог, поет-бард, композитор.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД