Понеділок, 2 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Пост-анонс

Літературно-музична вітальня «Гармонія Всесвіту»

Презентація творчого доробку української письменниці

Ольги Кравченко

 

image7 жовтня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація творчого доробку української письменниці Ольги Кравченко.

За фахом Ольга Кравченко юрист, кандидат юридичних наук. Заслужений юрист України. Працювала в органах юстиції і прокуратурі. Автор монографії «Контрабанда». Її наукові праці публікувалися у фахових виданнях: журналах «Право України», «Вісник Верховного суду України», «Вісник прокуратури»; збірниках «Держава і право»; «Адміністративна юстиція України. Проблеми теорії і практики».

 Сходинкою у світ художньої літератури для Ольги Кравченко стали любов до слова, захоплення мистецтвом та архітектурою. Її перу належать оповідання, новели і есе – «Дотик любові» (2016), «Любов ніколи не перестає» (2017), «Доторкнутися серцем неважко» (2018), «Пілігрими» (2018), дилогія «Повернення Беатріче» (2018) та «На круги своя» (2020), збірник оповідань «Незламні» (2021), «Смотрю на мир глазами сердца» Т.1, 2 (2021). Пише українською і російською мовами. 

 Великий професійний досвід, знання людської психології дають письменниці можливість яскраво і точно змальовувати події із захоплюючими та напруженими сюжетами, в основу яких покладено долі реальних людей, які насправді жили в різні часи – від античності до наших днів, які сповідують ідеї добра, любові, співчуття до чужої болі та біди.

 З 2017 року член Української асоціації письменників художньо-соціальної літератури таimage літературної вітальні «ОППіР» (об’єднання письменників, поетів,і романтиків) при НСПУ. Призер міжнародного фестивалю Golden Time Germany (травень 2019, Grand Prix, 1 і 2 місце) в номінації «Word Art», дипломант літературно-художньої премії імені І. Нечуя-Левицького, володарка Гран – прі (2021) та Лауреат (2019) р. Київського міжнародного літературно-музичного конкурсу-фестивалю «Причал на Поштовій» в номінації «Мала проза».

Перше знайомство з творчістю Ольги Кравченко в Бібліотеці відбулося у 2019 році з нагоди презентації історичного роману «Золотоверхий», присвяченого складній долі Михайлівського Золотоверхого собору. За цей роман письменниця отримала Благословенну грамоту Митрополита Київського і всієї України Епіфанія. У творі переплелися теми високої культури нашого народу й варварства племен, що прагнуть її знищення, служіння обов’язку і служіння вождям, таланту й супутньої йому заздрості.

 Твори письменниці, вражають тонким відтворенням краси навколишнього світу та особиста філософія сприйняття. Її думки настільки цікаві, що змушують замислитися над своїми поглядами на життя, на загальну історію, ставлення до людей.

 «Дивлюсь на світ очима серця» – творче кредо Ольги Кравченко, яке гармонійно поєднує дослідження внутрішнього світу її героїв та їх тісний зв’язком з природою, що надає душевну рівновагу та сили.

Звертаючись до читачів, авторка пише: «Зрозуміти і відчути людей та події на їх справжність, можна лише доторкнувшись до них серцем. Так діють мої герої». Саме так називається нова презентована збірка оповідань, нарисів і есе у 2-х томах «Дивлюсь на світ очима серця». Книга змушує читача зануритися у свій внутрішній світ, замислитися над своїм призначенням в житті та пошуками шляхів його досягнення.

Друга збірка, на яку письменниця звернула увагу присутніх – «Незламні». Видання 2-е, доповнене. Натхненна та емоційна розповідь авторки про драматичну долю героїв, які були депортовані за часи сталінської хвилі розкуркулення, не залишили байдужих. Презентовані книги вийшли у київському видавництві «Інтерсервіс» 2021 року.

У залі панували атмосфера доброзичливості, щирості. Приємною родзинкою стали виступи лауреатів всеукраїнських і міжнародних фестивалів авторської пісні – Євгенії Зенюк та Олександра Кропельницького.

На зустріч з Ольгою Кравченко завітали справжні шанувальники її творчості – колишні колеги, працівники і користувачі Бібліотеки, які побажали міцного здоров’я, натхнення та успіхів на літературній ниві, цікавих сюжетів та героїв.

Творчий доробок письменниці представлений у фонді Бібліотеки та електронній бібліотеці «Культура України» НБУ імені Ярослава Мудрого.

Наприкінці зустрічі всі охочі мали можливість придбати книги з автографом Ольги Кравченко.

 

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності Совершенна Л.С.