Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто»

 

Презентація збірки поезії

Олексія Петрика «Синьо-жовті журавлі»

(Київ, 2021) 

 

18 вересня в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого у рамках засідання клубу «Бібліотека і Місто» відбулась презентація збірки поезій Олексія Петрика «Синьо-жовті журавлі», яка нещодавно побачила світ у київському видавництві «КВІЦ».

На зустріч з поезією Олексія Петрика прийшли його друзі, рідні, колеги аби розділити радість творчого успіху автора. Долучився до вітань й Олександр Бакуменко – письменник, журналіст, літературознавець, Голова правління Українського фонду культури імені Бориса Олійника. Він зазначив, що збірка О. Петрика сповнена філософських роздумів, це сповідь, де переплелись радість й смуток, мрії й надії,  побажав автору натхнення творити нові поетичні рядки та укладати їх у нові збірки й не зупинятися на досягнутому.

Ведуча заходу – Ірина Мниха, редакторка збірки «Синьо-жовті журавлі», членкиня Громадської організації «Джерела національної гідності» представила учасників заходу, познайомила присутніх з біографією Олексія Петрика та розповіла історію народження збірки, яка, повертаючись до традицій народної поезії, торкається глибин української душі, викликає образ безкрайньої української землі – її жовтих ланів, дніпровських круч, блакитної далечини та клину журавлів, що відлітають у вирій.

Олексій Петрик розпочав свій виступ з виконання вірша «Синьо-жовті журавлі». А далі звучали поезії у його виконанні відповідно до розділів збірки. Нікого з гостей не залишили байдужими теплі, щирі, сповнені любові до рідної землі та її народу вірші: «Шануймо рідну землю», «Звернення до Шевченка», «Калина». Звернувся  автор й до вічних християнських цінностей: «Святий Великдень», «Безумие», «Вольные кони», «Исповедь среднего человека», «Порыв». Найбільше місце у виданні відведено ліричним поезіям: «Чистий лист», «Діти», «Очі до неба», «Колискова», «Колыбельная сыну». Окремі вірші О. Петриком покладено на музику. На презентації у авторському виконані прозвучав романс «Цыганская любовь».

Доповненням презентації був показ світлин, які створювали атмосферу родинного затишку.

Справжньою окрасою вечора стали музичні виступи дітей автора: Олексія-молодшого, Васіліси та Івана.

Власними почуттями й асоціаціями від прочитання збірки Олексія Петрика поділився письменник, журналіст, головний редактор газети «Літературна Україна» Сергій Куліда. Він відзначив прагнення автора до самовдосконалення й незупинне бажання покращити світ і завірив, що найближчим часом його поезії з’являться на сторінках газети й знайдуть своїх читачів.

Презентоване видання з автографом автора було передано в дар Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого. Від громадської організації «Джерела національної пам’яті» Бібліотека отримала подяку за багаторічну плідну, творчу співпрацю у справі просвітницької й виховної роботи серед молоді та проведення спільних культурно-освітніх заходів.

Завершилася презентація автограф- та фотосесією.

 

                                                 Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

                                                 відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.