Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

200 років із часу заснування (1812р.)
Нікітського ботанічного саду – Національного наукового центру


У вересні 2012 року виповнюється 200 років із часу заснування (1812 р.) Нікітського ботанічного саду – Національного наукового центру.

Ботанічний сад був заснований за «Указом про установу в Криму Імператорського казенного ботанічного саду», підписаним  імператором Олександром І у червні 1811 року. Ідея  створення ботанічного  саду  належала херсонському  військовому губернатору  герцогу Е. О. Рішельє, який на той час управляв Новоросійським краєм. Вона також  була    підтримана графом М. Воронцовим та видатним німецьким ботаніком М. Біберштейном. Було куплено 375 десятин землі  біля   села   Нікіта.

 

 

Христиан СтевенПершим    директором    ботанічного саду у 1812 році за  пропозицією М. Біберштейна   став  30-річний учений  Х. Х. Стевен. Для того, щоб  отримувати саджанці дерев, різноманітні рослини, насіння,  Стевен налагодив зв’язки з установами та приватними особами. Він також створив школу садівників, розплідник для бажаючих придбати саджанці, наукову бібліотеку і музей. У вересні 1812 року  було зроблено перші посадки. За досить невеликий термін було висаджено  понад  88 тисяч дерев і кущів. Вже у перші роки колекція екзотичних  рослин становила понад 400 видів. Одночасно  проводилась наукова робота з дослідження місцевої флори. Було також організовано продаж саджанців і насіння населенню. За надзвичайно успішну роботу сад за указом імператора Олександра І отримав назву «Імператорський Нікітський ботанічний сад».           

Нікітський ботанічний сад складається з кількох частин:   Нижній та Верхній парки, заповідник "Мис Мартьян", Приморський парк, парк на мисі Монтадор. Найстаріша частина ботанічного саду – це Нижній парк, створений у ландшафтному стилі ще при Стевені. Це, перш за все, маслиновий гай, якому вже понад 160 років. Тут також зростають інжир, мушмула, хурма, старі дерева суничника дрібноплідного. У  Верхньому парку зібрано рослини зі всіх континентів нашої планети: вічнозелений дуб кам'яний, тис ягідний, мамонтове дерево, могутні дерева платана, тощо. У колекції саду понад 30 тисяч видів рослин з усіх куточків світу.

Выставка ирисов

Надзвичайною популярністю користуються тематичні виставки квітів: троянд, хризантем, ірисів та інших рослин.

Більш детальну інформацію про Нікітський ботанічний сад можна отримати, звернувшись до документів, представлених на книжковій виставці в Національній парламентській бібліотеці України. Експозиція складається з видань, присвячених історії створення унікального  ботанічного саду, його унікальним рослинним колекціям.

На виставці представлено документи з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ