П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До 80-х роковин трагедії Бабиного Яру»

 

imageЄ на Землі місця, де час зупиняє свій рух, застигаючи у німій скорботі. В цих місцях минуле змішується із сучасним і мертві промовляють до живих. Таким місцем є Бабин Яр у Києві, який став планетарним символом скорботи і страшної пам’яті-застереження для людства. Бабин Яр уже протягом десятиліть є символом страшних злочинів нацизму часів Другої світової війни. Прах понад 100 тисяч чоловіків, жінок і дітей, жорстоко знищених нацистами під час окупації Києва в роки Другої світової війни, перетворив його на величезну братську могилу, яка стала священним місцем для багатьох націй та народів. Це місце є одним із найтрагічніших символів Голокосту для євреїв усього світу.

Серед жертв Бабиного Яру також розстріляні нацистами роми, психічно хворі, військовополонені, члени Організації українських націоналістів, підпільники та пересічні кияни.

imageПам’ять жертв Бабиного Яру – однієї з найжорстокіших трагедій людства ХХ сторіччя в Україні вшановують 29 вересня. Адже саме тут 29-30 вересня 1941 року всього за два дні нацисти розстріляли понад 30 тисяч київських євреїв. Саме ця жахлива цифра вирізняє Бабин Яр серед інших місць, де у часи Другої світової війни велося масове знищення євреїв.

До Дня пам’яті жертв Бабиного Яру, на виконання Указу Президента України «Про заходи у зв’язку з 80-ми роковинами трагедії Бабиного Яру та додаткові заходи щодо подальшого розвитку Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/567/2020#Text Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала книжкову виставку «До 80-х роковин трагедії Бабиного Яру».

На виставці представлені монографії, матеріали наукових конференцій, публікації, прозові та поетичні твори, що розкривають тему трагедії Бабиного Яру на тлі подій Другої світової війни.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою :

вул. Грушевського Михайла, 1

2-й поверх, загальний читальний зал №1.

Термін експонування:

23 вересня – 03 жовтня 2021 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Круліковська О.М.