Понеділок, 2 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

16 вересня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся тематичний концерт «Скрипкові мініатюри» в межах культурно-просвітницького проєкту «Бібліофест».

Жанр скрипкової мініатюри існує з давніх давен. Композитори майстерно використовували його, адже в маленькій за звучанням музичній п’єсі можна у короткий час розкрити цілісний музичний образ, мовою звуків намалювати пейзаж, втілити певний емоційний стан, виразити свою неповторну індивідуальність. Якщо порівнювати з літературою, то музична мініатюра подібна оповіданню. Такий твір потребує від виконавця майстерності, образного мислення, вміння швидко переключатися з одного образу на інший, створюючи нібито кінематографічну строкатість кадрів.

На заході прозвучали скрипкові мініатюри різних стилів, створені видатними композиторами європейських країн:  австрійського скрипаля та композитора Фріца Крейслера в стилі Гаетано Пуньяні «Прелюдія та аллегро» і шедевр жанрової мініатюри «Кумоньки», а також п’єса з «Класичних манускриптів» ­– «Граве», що написана в стилі Вільгельма Фрідемана Баха (старшого улюбленого сина І.С. Баха); танці іспанського скрипаля та композитора Пабло Сарасате «Андалузький романс» і «Цапатеадо»; французького композитора Клода Дебюссі прелюдія «Післяполудневий відпочинок Фавна» та кантата «Блудний син», перекладені для скрипки Яшою Хейфецем;  австрійського композитора Франца Шуберта «Вальс-каприс» для фортепіано в подвійній обробці Ференца Ліста  та Давида Ойстраха; італійського скрипаля-віртуоза, композитора та гітариста Нікколо Паганіні  «Велична сентиментальна соната», написана на тему Й. Гайдна, яка у ХІХ столітті була гімном Австрії.

 Ці яскраві і технічно складні музичні твори талановито і натхненно виконали доцент НМАУ ім. П.І. Чайковського Ніна Сиваченко (скрипка) та лауреат всеукраїнських і міжнародних конкурсів Денис Яворський (фортепіано). Н.М. Сиваченко – ініціатор, співорганізатор, виконавець і ведуча концертів розповіла про особливості та цікавинки життя і творчості композиторів, зміст і унікальність їхніх скрипкових мініатюр.

Партнери культурно-просвітницького проекту «Бібліофест» –  Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, Національна музична академія України ім. П.І. Чайковського, власник роялю Андрій Гінсар.

У заході взяли участь: журналістка-шістдесятниця та письменниця  Маргарита Довгань, заслужений архітектор України Віталій Шкляр, педагог та музичний терапевт Наталія Романова, художник та арт-директор галереї «Митець» Олена Красильникова, музикознавець Юлія Гуренко, музиканти, письменники, поети, архітектори, меломани, представники соціальних служб та користувачі Бібліотеки, які високо оцінили виступ музикантів і висловили їм своє захоплення.  М. Довгань і В. Шкляр подарували виконавцям свої літературні твори та поезії. Захід став справжнім святом творчості та подяки партнерам культурно-просвітницького проєкту «Бібліофест».

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото провідного  бібліотекаря відділу обслуговування

 користувачів Ганни Падалки та бібліотекаря ІІ категрорії Юлії Неграш