Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 Творча зустріч з письменницею-шістдесятницею Маргаритою Довгань

та презентація її книги «Етюди зі «світлого минулого»

(до 30-річчя незалежності України)

 

26 серпня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася творча зустріч з письменницею-шістдесятницею Маргаритою Довгань та презентація її книги «Етюди зі «світлого минулого» (Київ: Кліо, 2021).

Маргарита Костянтинівна Довгань – українська журналістка, громадська і культурна діячка. Народилася у 1930 році в Ташкенті. Проживала з батьками в Середній Азії, на Уралі та Волзі, у Литві та Білорусі. З 1944 року – в Україні.

За товаришування з багатьма шістдесятниками – В. Стусом, І. Дзюбою, І. Світличним, В. Чорноволом, З. Красівським та багатьма іншими М. Довгань зазнала утисків з боку радянської влади та була на обліку в КДБ. У 1965 році виключена зі Спілки журналістів «за антисовєтські та буржуазно-націоналістичні» прояви. Їй було заборонено займатися творчою роботою.

Під час презентації нової книги «Етюди зі «світлого минулого» письменниця розповіла, як створювалися її оповідання про події 30-х, 40-х, 60-х років, про трагічні долі українців у ті страшні роки. Торкаючись тем репресій, голоду, безглуздих знищень безневинних людей, знущань над митцями, Чорнобильської трагедії авторка запрошує читача до роздумів, осмисленого бачення, збереження історичної пам’яті та незламності.

Маргарита Костянтинівна розповіла про свою давню дружбу з Василем Стусом, його дружиною Валентиною та сестрою Марією. Ознайомила присутніх з цікавим виданням про шістдесятника і політв’язня, художника О. Заливаху «Опанас Заливаха. Альбом» (Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2016).

На захід пані Маргарита запросила своїх друзів, декотрі з них є героями її оповідань: Василя Овсієнка, відомого українського громадського діяча, колишнього політв’язня, розповсюджувача самвидаву, члена Української Гельсінської Групи, історика дисидентського руху та Надію Кир’ян, поетку, що зазнала утисків з боку радянської влади.

На заході виступили: Тетяна Шептицька, науковець, поетка, журналістка, к. ф. н., заступник генерального директора Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили»; Юлія Захарчук, мистецтвознавець Національного художнього музею України; Наталія Полтавець, художниця, ст. викладачка Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука; Дмитро Ярошенко, український актор театру і кіно, відомий за роллю Василя Стуса у фільмі «Заборонений»; студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Упродовж заходу М. Довгань, В. Овсієнко, Д. Ярошенко та онука письменниці Стефанія Довгань натхненно читали поезії Василя Стуса. А юний музикант, учень Київського ліцею № 100 Олександр Свирський виконав різножанрові музичні композиції.

На завершення всі охочі мали змогу придбати книгу авторки. Презентоване видання з автографом М. Довгань було передано в дар Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого.

У заході взяли участь: Алла Дюбенюк, завідувачка бібліотекою № 15 Голосіївської ЦБС м. Києва, заслужений працівник культури України; Лариса Артюгіна, режисерка та продюсерка; Сергій Борисовський, мистецтвознавець; історики, журналісти, відвідувачі НБУ ім. Ярослава Мудрого.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото провідного бібліотекаря відділу

 обслуговування користувачів Ганни Падалки