П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність,

суверенітет і територіальну цілісність України»

 

imageВідповідно до Указу Президента України № 621/2019, щорічно 29 серпня встановлюється День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. У цей день вшановується пам'ять військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнюється їх героїзм, зміцнюється патріотичний дух нації.

У Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено тематичну книжкову виставку. Експозиція вміщує книги та періодичні видання із фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого, що висвітлюють історію боротьби героїв за незалежність, суверенітет, територіальну цілісність нашої держави, увічнюють мужність та відданість воїнів, їх безстрашність і патріотизм.

Особливої уваги заслуговують книги про ключові бої між українськими військами і бійцями добровольчих формувань та силами проросійських збройних угруповань і окупаційних військ –  «Аеропорт: головна книга про війну, якої не мало бути, і про героїв, які хотіли жити, але вмирали» Сергія Лойка. «Іловайський щоденник» Романа Зіненка, «Савур-Могила» Максима Музики, «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту» Сергія Глотова, Юрія Руденка, Анастасії Воронової.

На виставці представлено багато щоденників з хронікою тих подій: Стрельцов Ігор «Щоденник «Андерсена», Михайлишин Ігор «Танець смерті. Щоденник добровольця батальйону «Донбас», Чернієнко Віктор «Щоденник військового лікаря», Мороз Сергій «Айдар – літо 14-го: щоденник Горця (спогади рaядового солдата)», Лав Олена  «Мій фронт: щоденник», Харченко Геннадій «Щоденник артилериста».

Експозиція містить також документальні свідчення, особисті історії, погляди науковців, художні твори сучасних письменників про трагедію збитого літака, бої за Донецький аеропорт, сумнозвісні Піски…

Пам’ятаємо поіменно героїв з різних областей нашої країни, пам’ятаємо добровольців, медичних братів, сестер, священнослужителів, які віддали свої життя за світле майбутнє України… За даними ООН, від квітня 2014-го до 31 січня 2021 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 100 до 13 300 людей.

 

Вічна пам’ять полеглим героям! Слава живим!

 

 

Для пошуку інших документів цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

 

Виставка експонується за адресою : вул. Грушевського Михайла, 1

2-й поверх, загальний читальний зал №1.

Термін експонування: 16 серпня – 5 вересня 2021 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Ганна Падалка