Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

Київ в образотворчому мистецтві

  

imageКиїв – одне з найкрасивіших міст на берегах Дніпра, з давніх часів  славиться своїми неповторними храмовими спорудами, монастирськими комплексами, старовинними громадськими будівлями, ландшафтними парками, садами, скверами. В буремних багатовікових подіях історії, що випали на долю міста, Київ змінював своє обличчя, зберігаючи крізь століття пам'ять про багатобарвну минувшину у видатних творах мистецтва – архітектурі, скульптурі, живописі, графіці. Неповторна краса Києва надихала як вітчизняних, так і зарубіжних митців на створення унікальних творів образотворчого мистецтва, в яких зафіксовано довершені архітектурні та природні ансамблі міста від сивої давнини до сучасності.

Різні майстри, в різні епохи ходили одними й тими ж вулицями, захоплювались одними й тими ж краєвидами, вклонялись одним і тим ж святиням. Але кожен з них по-своєму, у властивій тільки йому манері, втілював у художні форми свої яскраві враження від нетлінної краси легендарного міста. Про Київ давній і сьогочасний можна сказати, що його природа пробуджує в людині творця, а митці примножують її красу своїми художніми творами.

Захоплення Києвом відобразилося в  малюнках багатьох мистців. Зокрема, в акварельних малюнках художника, реставратора, професора Петербурзької академії мистецтв Федора Солнцева, який прибув до Києва для експертизи та реставрування фресок Успенського собору Києво-Печерської лаври та собору св. Софії. Цікавою особливістю його малюнків було звернення до непоказних мотивів, що розширювало уявлення про Київ і його околиці.

Яскрава сторінка у відображенні Києва в мистецтві середини ХІХ століття пов’язана з Тарасом Шевченком. Приїхавши до міста в 1845 році після навчання у Петербурзькій академії мистецтв і почавши працювати художником в Археографічній комісії, він надумав відобразити все, що було гідне уваги громадянина та художника. Зустрівши в Києві товариша по Академії Михайла Сажина, він і його захопив своєю ідеєю.

 Природа та архітектурні пейзажі Києва надихали багатьох художників, зокрема, Василя Штернберга і Василя Тімма.

ХХ століття  порушило усталений рух поступової зміни стильових напрямків у мистецтві, вибухнувши новаціями та експериментами із засобами образотворення, кольором, формою, лінією. Новітні тенденції відобразилися у творчості Михайла Бойчука, Давида Бурлюка, Олександра Богомазова, Володимира Єрмилова, Вадима Меллера та ін.

Сергій Шишко, географія творів якого була досить широкою, найбільше полотен присвятив Києву, який став головною темою його творчості.  З 1944 року і до кінця життя художник тут жив і працював. Розпочавши міські пейзажі полотнами «Дніпро» (1944 р.), «Осінь. Аскольдова могила» (1947 р.), митець майже півстоліття присвятив місту, створив понад 100 картин і етюдів, об’єднаних у цикл «Київська сюїта». Серед найвідоміших полотен – «Голосіївська осінь» (1967 р.), «Весна. Київські тополі» (1967 р.), «Листопад» (1975 р.), «Дніпро восени» (1979 р.). image 

 Події воєнного часу в Києві знайшли відображення в творчості Георгія Малакова, який був їхнім свідком і чимало творів присвятив воєнній тематиці. Він встиг за своє коротке творче життя зробити кілька графічних серій, присвячених місту часів війни.

Київ збудив творчі поривання не одного художника. Саме йому вони присвятили свої найвизначніші твори. Роботи, в яких змальовано Київ – це не тільки розповідь про місто, а й яскраве ствердження мистецтва Києва як давнього художнього центру.

В Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку Київ в образотворчому мистецтві. Експозиція дає змогу ознайомитись з історією столиці незалежної України, простежити розвиток українського мистецтва – графіки, живопису, архітектури, а також, певною мірою, - культури, одягу, історією людей, що проживали у Києві – місті прадавніх художніх традицій.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського Михайла, 1; 2-й поверх.

 

Термін експонування: 13 серпня – 18 жовтня  2021 р.

  

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.