Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 30-річчя незалежності України

Показ художнього фільму «Жива» (2016)

 

image11 серпня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ художнього фільму Тараса Химича «Жива» (2016).

В основу сценарію кінострічки увійшли реальні події з життя мужньої й незламної гуцулки Ганни Попович, яка опинилась у центрі протистояння між українськими повстанцями і силами Радянської імперії.

Спогадами про минуле Ганна поділилась з авторами фільму ще за життя. Її надскладна доля вражає. Важко пораненою, вона намагалась застрелитися й підірватися на гранаті, аби не потрапити у лещата НКВС. Тоді ж втратила руку. Два роки її допитували в радянських катівнях. Потім – 10 років таборів у Кемеровській та Іркутській областях, Мордовії.

І це лише частинка історії Ганни Попович — насправді на її долю випало стільки, що вистачило б не на одне життя, і не на один фільм.

За сюжетом картини, Ганна Попович, рятуючись від переслідувань радянських спецслужб, приєднується до загону УПА. Для повстанців Попович стала справжнім талісманом, адже її дар передбачення неодноразово рятував воїнів від небезпеки та змінив долі багатьох із них.

Зйомки фільму проходили в Ґорґанах, у місцях, де героїні довелось переховуватись. Глядач бачить справжні ландшафти, де творилася історія, що дуже важливо для емоційного сприйняття. Сцену допиту головних героїв знімали у стінах Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові. У стрічці немає героїчно-пафосних фраз, піднесеної риторики, все так, як на справжній війні. Автори картини вклали не тільки свої творчі сили, ідеї, професійні вміння та досвід, але й душу.

«Жива» чітко дає зрозуміти, що гордий український народ неможливо зламати і поставити на коліна, відчуття волі і власної гідності завжди горіли вогнем змін у серцях українців. Прикладом цього і є Ганна Попович, для якої сенсом життя стала справа здобуття волі для України, а її ім’я золотими літерами вписано в історію визвольних змагань.

Режисер кінострічки Тарас Химич згадує: «Ганна постійно наголошувала на одній важливій відмінності між тодішніми і сучасними захисниками України. Вона називала себе і товаришів смертниками, бо не було надії, і не було держави, як такої, навіть у мріях. У наших бійців є велика перевага. Це – Українська держава, за яку вони воюють…».

У головних ролях фільму знялися: Ольга Комановська (кінодебют), Ростислав Держипільський, Юрій Хвостенко, Володимир Правосудов, Володимир Климук.

Прем’єра стрічки в Україні відбулась 24 листопада 2016 року. Компанія-виробник фільму – Invert Pictures Film Studio.

 

Інформацію підготувала

 провідний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Гриценко Ю. А.