Середа, 8 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 30-річчя незалежності України

Показ художнього фільму «Червоний» (2017)

 

28 липня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ художнього фільму режисера Зази Буадзе «Червоний» за однойменним романом Андрія Кокотюхи.

Фільм створено продюсерським центром «ІнсайтМедіа» та Одеською кіностудією у співпраці з литовською компанією Artbox за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно. Українська прем’єра відбулася 23 серпня 2017 року, а 24 серпня того ж року, у День незалежності України, стартував всеукраїнський прокат фільму.

Драма-бойовик «Червоний» присвячена незламності українського народу, його рішучості, єдності, а також подіям середини XX століття і важкій долі українських воїнів у сталінських концтаборах.

Події кінострічки розгортаються у 1947 році навколо життя двох українців – Данила Червоного і Віктора Гурова, які потрапляють у ГУЛАГ. У них різні долі: один раніше був членом Української повстанської армії (УПА) і народився на Заході України, а другий – радянський льотчик зі Сходу України, з притаманним йому поняттям патріотизму. Та доля звела цих людей разом. У них різні ідеали, але їх об'єднує не лише спільна біда, а ще й Батьківщина, де вони народилися. Коли чоловіки розуміють це, вони вирішують, що для виживання на каторзі потрібно допомагати один одному і разом протистояти всім труднощам. Жорстокий начальник табору майор Абрамов хоче знищити всіх «бандерівців» і ні перед чим не зупиняється. Попри пекло і нелюдські умови каторги, Данило знаходить в собі сили протистояти репресіям начальника табору і робить відчайдушну спробу вирватися на волю, піднявши перше повстання у таборі.

Щоби максимально домогтися у фільмі відчуття реальності, у Кривому Розі чотири місяці споруджували концтабір. Тутешня червона від руди земля стала чудовою метафорою мертвого простору. Виснажливу роботу в’язнів у шахті доводилося знімати на глибині 35 м під землею. Задля правдивості кадру закупили в реальній тюрмі понад 3 км колючого дроту, а для нічних бойових сцен використали понад 4 тис. набоїв.

У головних ролях знялися українські артисти театру і кіно: Микола Береза, Олег Шульга, Олександр Мавріц, Любов Тищенко, Олег Стефан, Ігор Колтовський та інші.

Музику для фільму написав італійський композитор Франко Еко.

Розповідаючи про роботу над фільмом, режисер картини Заза Буадзе зазначив: «Картина апріорі була задумана як кіно для широкої аудиторії українських глядачів. Гасло фільму – «Боротьба, яка триває досі»свідчить про те, що він не тільки про повстання українців 1947 року в ГУЛАГу, але й про боротьбу, яка досі продовжується. І завершиться лише тоді, коли ми переможемо!»

Кінострічка «Червоний» у 2018 році отримала «Премію глядацьких симпатій» та відзнаку «Найкращий художник з костюмів» (Світлана Симонович) Національної кінопремії «Золота Дзиґа», а також «Приз за найкращу чоловічу роль» (Олександр Мавріц) 7-го Міжнародного кінофестивалю «Корона Карпат».

 

Інформацію підготувала

 головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Олена Погонець