П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

20 липня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого  відбуласяся презентація книги  Ярини Чорногуз «Як вигинається воєнне коло» (Харків: Фоліо, 2020).

Ярина Чорногуз – волонтерка, парамедик добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри», морський піхотинець, військовослужбовиця 503-го Окремого батальйону морської піхоти.  До війни навчалася в Києво-Могилянській академії, вивчала філологію та літературознавство, займалася ініціативами мовомарафону «Переходь на українську». На фронт пішла у 2019 році.

Поетична збірка Ярини Чорногуз – це верлібри з окопної війни «про світ людини з країни, що завжди вела оборонну війну, аби існувати незалежно».

Основну частину текстів написано під час ротації Ярини госпітальєркою у 2019-2020 роках. Інші поезії створено за перше півріччя служби за контрактом. Авторку надихало перебування на передовій – в бліндажах та окопах. Там, за її словами, буденність відрізняється від тієї, яку ми звикли бачити. Книга присвячена близькій людині, коханому Миколі Сорочуку «Красному», який загинув 22 січня 2020 року на передовій від кулі снайпера.

Підтримати авторку прийшли її друзі, колеги, користувачі Бібліотеки, генеральний директор ТОВ «Видавництво Фоліо» Олександр Красовицький.  Модератор заходу – філософ та поет Тарас Лютий.

Закінчилася зустріч традиційним фото на згадку та взаємними побажаннями миру, злагоди, добра.

Інформацію підготувала

завідувач відділу обслуговування користувачів Наталія Цукренко

фото  бібліотекаря Юлії Неграш