Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція

«Київська сюїта Сергія Шишка»

(До 110-річчя  від дня народження українського живописця,

народного художника України)

 

image

2 липня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого  відбулася лекція «Київська сюїта Сергія Шишка». Доповідачка  Людмила Ковальська, мистецтвознавиця, старша наукова співробітниця Національного художнього музею України. 

Сергій Федорович Шишко (1911–1997) живописець, майстер пейзажу та натюрморту, народний художник України. Народився 25 червня 1911 року на Чернігівщині. Навчався митець у Київському художньому інституті (1933 рік, клас Федора Кричевського) та в Інституті живопису, скульптури і архітектури Всеросійської академії мистецтв (1943 рік, клас Бориса Іогансона) в Ленінграді (нині – Санкт-Петербург).

Найбільш повно творча індивідуальність майстра відобразилась у пейзажному жанрі, над яким Сергій Шишко працював усе життя. Географія творів майстра була досить широкою: Санкт-Петербург, Середня Азія, Прибалтика, Чехословаччина. Проте на більшості полотен Сергія Шишка зображено Україну.  

З 1944 року і до кінця життя художник жив і працював у Києві, який став головною темою його творчості. Розпочавши міські пейзажі полотнами «Дніпро» (1944), «Осінь. Аскольдова могила» (1947), митець майже півстоліття присвятив місту, створив понад 100 картин і етюдів, об’єднаних у цикл «Київська сюїта». Серед найвідоміших полотен – «Голосіївська осінь» (1967 р.), «Весна. Київські тополі» (1967 р.), «Листопад» (1975 р.), «Дніпро восени» (1979 р.), «Мирні поля» (1981 р.).  

1982 року за серію живописних робіт «Київська сюїта» Сергій Шишко був удостоєний Державної премії УРСР імені Т. Г. Шевченка (нині – Національна премія України імені Тараса Шевченка).

Картини Сергія Шишка зберігаються в Національному художньому музеї України, багатьох музеях Києва та України, а також у приватних колекціях. Одним з найбільших державних зібрань живописних полотен художника є Картинна галерея Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, де представлено 36 творів.

Під час зустрічі Людмила Ковальська, розповіла про найважливіші факти життя та творчі пошуки майстра, наголосивши на тому, що Сергій Шишко став класиком ліричного міського пейзажу та одним із найкращих українських живописців ХХ сторіччя.

Окрім улюблених київських мотивів у творчому доробку художника є цикли самаркандських і загорських етюдів, карпатських і кримських краєвидів, сільські замальовки, шевченківські місця, індустріальні пейзажі та полотна, присвячені колгоспному життю. Натюрморти, створені митцем з величезною кількістю барвистих, різних за настроєм квітів, стали живописними уособленнями ідеалів краси, добра та істини, без яких неможлива творчість.

Яскравою ілюстрацією до розповіді став відеоряд, який висвітлив ретроспективу творчості Сергія Шишка в його найкращих творах.

Гості висловили щиру подяку Людмилі Ковальській та побажали  подальших творчих успіхів і нових захоплюючих подорожей у світ мистецтва.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.