Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 65-річчя від дня народження Д. Б. Яневського (1956), українського історика, педагога, журналіста

 

imageДанило Борисович Яневський народився 21 червня 1956 в м.  Чернівці. Український історик, редактор, теле- та радіоведучий, заслужений журналіст України (2005 р.), доктор історичних наук (2008 р.). У 1974 – 1979 рр. навчався в Чернівецькому державному університеті ім. Юрія Федьковича, закінчив історичний факультет з відзнакою.

1982 – 1998 рр. – аспірант, старший науковий співробітник Інституту історії України Національної Академії Наук України.

Данило Яневський прийшов у журналістику на початку 1990-х парламентським кореспондентом у журналі «Філософська і соціологічна думка». Широкій аудиторії він став відомим у другій половині 90-х, коли почав працювати на телеканалі «1+1», де став автором і ведучим програм «Сніданок з «1+1»  і «Проти ночі», а також української версії популярного телешоу «Перший мільйон». У 2004 р. був ведучим новин 5-го каналу.

 У 2015 – 2016 рр. працював на телеканалі ZiK ведучим проєкту «LifeCode: Данило Яневський». В 2016 році заснував ГО «Ukrainian Media Network». Співучасник авторського проєкту журналіста Романа Скрипіна — skrypin.ua.

З-під пера Данила Яневського вийшло чотири монографії із серії «Проект «Україна»: «Таємниця Михайла Грушевського», «Спроба Павла Скоропадського», «Крах Симона Петлюри» і «Масони, націонал-соціалісти і київський політикум в 1917 р.: геополітичний контекст». Остання його публікація — книга «Проект «Україна»: жертва УПА. Місія Романа Шухевича», випущена видавництвом «Фоліо» у 2012 р. Окрім того, є автором понад сорока наукових праць, захоплюється східнохристиянським богослов’ям, історією України початку ХХ століття та подіями Другої світової війни. Працює над політичним моделюванням сучасної української історії, її варіантів та альтернатив, виборів. Брав участь у створенні громадської організації «Інститут політичного моделювання».image

У 2003 р. за монографію «Політичні системи України 1917-1920 рр. Спроби творення і причини поразки», що вийшла у видавництві «Дух і літера» отримав диплом «Краща книга року», номінація «Минувшина». У 2005 р. – диплом Гран-прі Міжнародного книжкового фестивалю «Світ книги-2005», номінація «Відкриття року» – «Дзеркало сучасності» за книгу «Хроніка помаранчевої революції» видавництва «Фоліо».

Як історик за фахом, Данило Яневський досить критично ставиться до запропонованої сучасної української історіографії і вважає, що її «роблять у Москві, її роблять у інших географічних центрах, рясно розсипаних по політичній мапі світу».

До 65-річчя від дня народження Д. Б. Яневського (1956), українського історика, педагога, журналіста в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. В експозиції представлені найвідоміші праці автора, а також відомості про його життєвий  і творчий шлях.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 18 червня – 4 липня 2021 р.

 

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.