П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 До 110-річчя від дня народження В. П. Некрасова (1911–1987), українського письменника і дисидента, публіциста, журналіста, кінодраматурга, громадського діяча

 

imageВіктор Платонович Некрасов народився 17 червня 1911 року в Києві. Раннє дитинство Некрасова пройшло в Парижі та Швейцарії.

У 1930 – 1936 роках навчався на архітектурному відділенні Київського інженерно-будівельного інституту. Захопився літературою, відвідував літературну студію при Спілці радянських письменників України. Друкуватися Віктор Некрасов почав у 1932 році.

1937 року закінчив театральну студію при Київському театрі російської драми. Працював актором і театральним художником в театрах Києва, Владивостока, Кірова та Ростова-на-Дону.

`З початком німецько-радянської війни пішов на фронт. Пройшов бойовий шлях від Ростова до Сталінграда. На фронті був двічі тяжко поранений. У 1944 році в госпіталі почав писати роман «В окопах Сталінграда». Після Сталінградської битви вступив у ВКП(б) перші сумніви щодо якої з’явилися вже 1946 року.

По закінченні війни працював у Києві на журналістській роботі, був заступником голови Спілки письменників України.

У 1946 році у журналі «Знамя» побачила світ повість Віктора Некрасова «В окопах Сталинграда», за яку 1947 року письменник був відзначений Сталінською премією. Всю премію Некрасов віддав на купівлю колясок для інвалідів війни.

imageПовісті «В родном городе» і «Кира Георгиевна» (1959) про повоєнну дійсність накликали звинувачення автора в дегероїзації людини. Збірки нарисів «По обе стороны океана» (1962) про подорожі до Західної Європи і США В. Некрасова були різко засуджені офіційною критикою.

У 1960 – 70 рр. виступав на захист української культури, проти антисемітизму і переслідувань дисидентів Росії та України.

1969 року у дні відзначення річниці масових розстрілів у Бабиному Яру Віктор Некрасов виступив на мітингу, підкресливши необхідність увічнення пам’яті тисяч жертв з числа єврейського населення Києва. Того ж року він підписав колективного листа, спрямованого на захист В’ячеслава Чорновола.

1970 року Некрасов вперше друкується за кордоном (журнал «Грани», №74). 1972 року письменника було виключено з КПРС та Спілки письменників. У 1974 році Віктор Платонович Некрасов був змушений проти свого бажання назавжди виїхати за кордон, спочатку до Швейцарії, потім – до Франції. 1979 року письменник був позбавлений радянського громадянства. Всі книги Віктора Платоновича Некрасова, у т. ч. «В окопах Сталинграда» були офіційно заборонені в СРСР з поміткою «на всіх мовах».

В еміграції Віктор Некрасов жив у Парижі, працював на радіо «Свобода», був співредактором журналу «Континент». Написав кілька оригінальних за формою і змістом творів: спогади про Київ, книги про третю хвилю радянської еміграції, про Париж («Записки зеваки» (1975 р.), «Саперлипопет, или Если бы да кабы, да во рту росли грибы» (1983 р.), «Маленькая печальная повесть» (1986 р.). Підтримував український національно-культурний і незалежницький рух. Був визначною постаттю серед радянських дисидентів.

Віктор Некрасов – лауреат премії імені В. Короленка 1993 року (посмертно). Твори письменника видавались за кордоном близько 100 разів більш як 20 мовами. Повісті «В окопах Сталинграда» та «В родном городе»було екранізовано: фільм «Солдаты» (1957 р., режисер О. Іванов) та фільм «Город зажигает огни» (1958 р., режисер В. Венгеров).

Помер Віктор Платонович Некрасов у Парижі 3 вересня 1987 року. Похований на кладовищі Сент-Жане’єв-де-Буа.

1990 року у Києві в Пасажі встановлено меморіальну дошку з барельєфним портретом Віктора Некрасова.

До 110-річчя від дня народження В. П. Некрасова (1911–1987) в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку.

Експозиція містить літературу, що презентує творчий доробок Віктора Некрасова:окремі видання та публікації в журналах, листи, щоденникові записи. Про складний життєвий шлях, творчий внесок талановитого письменника і громадського діяча розповідають монографії та публікації.

На виставці представлені документи і публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського Михайла, 1; 2-й поверх.

Термін експонування:14 – 29 червня 2021 р.

 

Інформацію підготувала головнийй бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Кудря Л. М.