Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»

Презентація книжкових видань до 130-річчя Михайла Булгакова

 

image

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота» 29 травня 2021 року, у День Києва,  було присвячено 130-річчю від дня народження знаменитого киянина, письменника Михайла Булгакова.

Голова клубу Анатолій Кончаковський розповів про ювілейні  заходи Літературно-меморіального музею Михайла Булгакова . Спеціально до цієї дати музей презентував новий проєкт: “Свято на дачі. До 130-річчя від дня народження Міхаїла Булгакова”.

 Щороку в травні Булгакови всією родиною виїжджали на дачу до Бучі та жили там з травня по вересень. Займалися спортом, грали в квіткову пошту, грали вистави, читали вголос, займалися репетиторством. В музеї відкрилася  виставка “Поїздка на дачу”, де представлені світлини, документи та цікаві експонати. 

15 травня, в день народження письменника, біля пам’ятника на Андріївському узвозі відбулося урочисте зібрання представників широкої громадскості та читання творів Булгакова різними мовами, зокрема українською: “Місто Київ прекрасне, місто щасливе. Над розлитим Дніпром, весь у зелені каштанів, весь у сонячних плямах… Навесні цвітуть білим цвітом сади, сонце ломиться в усі вікна, запалює в них пожежі. А Дніпро! А заходи сонця! ”

Готуючись до ювілею, перший директор Музею Булгакова Анатолій Кончаковський підготував три бібліофільські  видання своїх споминів, об’єднаних однією темою «Друзья и поклонники Михаила Булгакова», наклади яких становлять 50 – 100 прим. У 2020 році у ВД «АДЕФ-Україна» вийшли 2 книги: «Друзья Михаила Булгакова. “Милые Лямины …”» про художника-графіка Наталію Абрамівну Ушакову та літературознавця Миколу  Миколайовича Ляміна, та «Друзья Михаила Булгакова. Ермолинские» про кіносценариста і драматурга Сергія Олександровича Єрмолінського та його дружину Маріку Артеміївну.

image image image

2021 року вийшла книга «Друзья и поклонники Михаила Бугакова. Служители муз» про художнього керівника музею К. С. Станіславського Галину Георгіївну Панфілову-Шнейтер, авторку і прекрасну виконавицю спектаклів одного актора про творчих особистостей МХАТу.

Наступний виступаючий – бібліофіл Стефан Машкевич, доктор фізико-математичних наук та доктор історичних наук,  блискуче  виклав тему «Переклади іноземними мовами першого роману Михайла Булгакова “Белая гвардия”». Зазначимо лише, що на сьогодні здійснено 49 перекладів на 34 мови.   І хоча вже проведена велика дослідницька робота, автор наголосив, що вона буде продовжуватися.

 Наприкінці  засідання киянин, поет, автор і виконавець пісень Борис Кесельман привітав присутніх з Днем Києва піснями «Любіть свою країну», «Київський вальс», «Андріївський узвіз», «Деміївка», «Троєщина», «Нивки», «Пісня про Поділ».

 

 

Інформацію підготувала

 зав. відділу соціокультурної діяльності Олена Погонець