Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

2 червня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася творча зустріч із відомим сучасним дитячим письменником Іваном Андрусяком.

Іван Михайлович Андрусяк – дитячий поет, прозаїк, перекладач, літературний критик, редактор. Член українського PEN Ukraine клубу. Лауреат багатьох літературних премій: першої премії конкурсу видавництва «Смолоскип» (1995 р.), літературних премій «Благовіст» (1996 р.), ім. Бориса Нечерди (2002 р.), журналу «Кур'єр Кривбасу» (2007 р.), першої премії конкурсу творів для дітей «Золотий Лелека» (2008 р.), міжнародної премії «Corona Carpatica» (2010 р.).

Повість Івана Андрусяка «Вісім днів із життя Бурундука» увійшла до престижного щорічного каталогу найкращих дитячих видань світу «Білі ворони 2013» (White Ravens 2013 р.). Лауреат Корнійчуковської премії 2016 року – першої премії в номінації «Поезія для дітей» – за збірку «Лякація». За цю ж збірку удостоєний відзнаки «Дитячий поет року» від порталу української дитячої книги «BaraBooka» і премії «ЛітАкцент року». Лауреат премії ім. Якова Гальчевського «За подвижництво у державотворенні» (2019 р.). Лауреат премії ім. Лесі Українки за книжки «Зайчикова книжечка» і «Третій сніг» (2019 р.).

Один із найулюбленіших письменників українських дітей. Його твори насичені алегоріями, сповнені моральними засадами, але легкі для сприйняття юними читачами. Гру слів, чуття мови автор поєднує з яскравими образами, розбишацькими сюжетами, кумедними пригодами.

Іван Михайлович розуміє дитячу психологію, вміє знайти підхід до найменших і до більш старших за віком, вважає, що книжка для дітей має не тільки розважати, а й повчати. Його історії живі, наповнені реальністю, викликають захоплення, інтерес, вчать доброму, змушують замислитись над вчинками та характеристиками героїв. У кожному оповіданні автор цікаво і дотепно доносить моральні цінності до читачів.

На творчу зустріч автор завітав із донькою Стефою – головною натхненницею багатьох казок. Зачитав уривки улюблених книг дітей і дорослих – «Чупакабра та інші зайчики», «Усе солодший сад», «Магазин невидимих речей», «Стефа і Чакалка», «Сірка на порох».

Письменник також представив нові видання «Морськосвинський детектив», «Усе про Бурундука», «Нечиста сила та інші капосні історії», «Третій сніг» (включена до шкільної програми), зацікавив до прочитання кожної «шмакодявсько-розбишацької» книжки.

Діти активно комунікували з письменником, розпитували де він черпає натхнення, пропонували власні ідеї для казок, просили ще і ще продекламувати улюблені віршики.

У другій частині заходу відбувся майстер-клас з малювання улюбленого героя казок Івана Михайловича – зайчика. Письменник і його донька долучилися до творчості.

Юні читачі дякували письменнику та просили ще зустрітися влітку, зобразити нових героїв, почитати нових історій…

На творчій зустрічі панували атмосфера захоплення, творчості, доброти, тепла, радості. Діти і дорослі з цікавістю слухали, малювали, спілкувалися між собою. Завершилася зустріч автограф-сесією.

Дякуємо Івану Михайловичу за вміння побешкетувати та розважити діточок, за добре серце і любов до найменших!

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів

Ганна Падалка

фото провідних бібліотекарів

відділу обслуговування користувачів

Наталії Опенько та Олени Скрипницької