Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Виставка кращих творів Всеукраїнського проекту  

для молодих митців «Просто небилиці 2020» 

(До Міжнародного дня захисту дітей)

 

З 27 травня 2021 року в Арт-галереї Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого (вул. Грушевського 1, м. Київ) експонується виставка кращих художніх творів учасників десятого ювілейного Всеукраїнського проєкту для молодих мистців «Просто небилиці».

До експозиції увійшли 33 роботи юних художників з різних куточків країни: Охтирки, Коломиї, Львову, Сум, Бердянська, Кривого Рогу, Сватового, Полонного, Черкас, Одеси, Борисполя, Шостки, Середина-Буди, Івано-Франківська, Херсону.

В Україні Проєкт ініційований International Association Culture and Art у 2011 році. Координатором Проєкту є Львівський обласний благодійний фонд «ТОРБА», організатором – ГО «Центр Культурно-Мистецьких Ініціатив». Відтоді «Просто небилиці» успішно презентуються в Україні та за кордоном упродовж десяти років поспіль. НБУ ім. Ярослава Мудрого ось уже п’ять років є постійним партнером Проєкту.

Мета Проєкту – відкрити простір для творчого самовираження молодих українських мистців, популяризувати їхнє мистецтво у світі. Завдяки зусиллям організаторів, добродіїв, меценатів і мистців України та країн-партнерів, Проєкт втілюється винятково як громадська ініціатива. За роки реалізації виставкового турне «ПРОСТО НЕБИЛИЦІ» вже презентувалися у Львові, Києві, Дніпрі, Житомирі (Україна), Варшаві, Кракові (Польща), Цугу (Швейцарія), Мілані (Італія), Парижі (Франція).

Упродовж функціонування Проєкту його учасниками завжди були діти, які мешкають у спеціалізованих закладах (сирітських будинках, школах-інтернатах тощо). За кошти спонсорів та шанувальників мистецтва багатьох країн Європи було придбано художній реманент, канцтовари і солодощі дітям, що перебували у цих будинках. Ініціативна команда оргкомітету приїздила до спеціалізованих закладів, проводила майстер-класи з живопису та графіки і допомагала подати роботи їхніх мешканців для участі у Проєкті. 2020 рік не був виключенням: 42 юних творців, які позбавлені батьківської опіки та з особливими потребами, мали можливість взяти участь у Проєкті.

До складу журі десятої едиції було запрошено дев’ять фахівців з образотворчого та декоративного мистецтва, істориків мистецтва:

Еммануель Брюне – художник-аквареліст, голова Міжнародного акварельного товариства у Франції. Жуе-ле-Тур, Франція.

Маурі Віртанен – художник-аквареліст, голова Міжнародного акварельного товариства в Еквадорі, член Спілки художників-пластиків Румунії, член Японського міжнародного інституту акварелі, Лицар-Академік Всесвітньої академії мистецтв (Франція). Кіто, Еквадор.

Остап Ковальчук – проректор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, кандидат мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України. Київ, Україна.

Магдалена Мазік – теоретик мистецтва, керівник відділу теорії мистецтва Музею сучасного мистецтва в Кракові. Краків, Польща

Андраш Манайло – художник-живописець. Вац, Угорщина.

Силвія Мондж – художник-аквареліст, художник по склу та кераміці, член Консультативної ради у Раді директорів Міжнародного акварельного товариства, член Акварельного товариства Коста-Ріки. Викладач акварельного живопису (США, Іспанія, Мексика, Португалія, Чехія). Сан-Хосе, Коста-Ріка.

Роман Пиза – художник-вітражист. Арт-директор майстерні вітражів «РІО». Львів, Україна.

Ореста Ремешило-Рибчинська – доцент Інституту архітектури та дизайну Національного університету «Львівська політехніка», архітектор, кандидат філософських наук, член Національної спілки архітекторів України, член ІКОМОС. Львів, Україна.

Ростислав Шмагало – доктор мистецтвознавства, професор, декан факультету історії та теорії мистецтва Львівської національної академії мистецтв, заслужений діяч мистецтв України, член правління і голова секції мистецтвознавства та менеджменту мистецтва Львівської обласної організації Національної спілки художників України, член Спілки критиків та істориків мистецтва. Львів, Україна.

У рамках цьогорічного Проєкту було презентовано та урочисто погашено іменну ювілейну марку «ПРОСТО НЕБИЛИЦІ». П’ятий рік поспіль державне підприємство «Укрпошта» випускає авторські марки «ПРОСТО НЕБИЛИЦІ» (автор зображення на марці Сергій Гаврилович). Цього ж року «Укрпошта» з нагоди десятиліття Проєкту випустила на загальнонаціональному рівні ювілейний конверт, який на лицевому боці містить зображення художньої роботи однієї з переможниць Проєкту 2016 року (робота Є. Гриньової, 7 років, «Пішов я, хлопці, спати»).

 

Термін експонування виставки: 27 травня – 30 червня 2021 р.