П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Круглий стіл

«Український клуб – Літфорум – Діалоги без цензури: 200 років Миколі Гулаку».

 

image

21 травня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл ВГО «Український клуб» за темою: «Український клуб ­– Літфорум – Діалоги без цензури: 200 років Миколі Гулаку». Ведучим заходу був голова правління клубу Роман Кухарук.

Постать Миколи Гулака – одного з організаторів і провідного ідеолога Кирило-Мефодіївського братства – привертала увагу багатьох істориків та політологів, які підготували численні публікації про нього. На засіданні докладно розглянули повну біографію М. Гулака й висвітлили його наукову та просвітницьку діяльність.

Народився Микола Гулак 25 травня 1821 р. у Варшаві, 1843 р. закінчив юридичний факультет Дерптського університету, 1844 р. одержав ступінь кандидата права. З 1845 р . служив у канцелярії Київського генерал-губернатора на посаді перекладача-археографа в Тимчасовій комісії для розгляду давніх актів. Разом з М. І. Костомаровим та В. М. Білозерським заснував Кирило-Мефодіївське товариство.

За доносом, 17 березня 1847 р. заарештований і ув’язнений у Олексіївському Равеліні Петропавлівської фортеці. На допитах тримався мужньо, був засуджений до трирічного ув’язнення в Шлісельбурзькій фортеці.

Миколі Гулаку належать праці з історії, математики, філософії, юриспруденції, переклади з грузинської («Витязь у тигровій шкурі» Шота Руставелі) й азербайджанської літератури. Зокрема, він написав 9 навчальних програм для Рішельєвського ліцею (згодом Новоросійського університету) в Одесі з аналітичної геометрії, вищої алгебри, диференційного та інтегрального числення, теорії ймовірності тощо. Помер 27 травня 1899 року.

imageВшановуючи пам’ять Миколи Гулака, у 1961 р. його іменем названо вулицю в Києві. Роман Іваничук присвятив життю та діяльності Гулака історичний роман «Четвертий вимір» (1984), за який у 1985 р. був нагороджений Національною премією України імені Т. Г. Шевченка. 

Зустріч зібрала друзів та прихильників ВГО «Український клуб». Присутні мали змогу висловити власні думки щодо життя і творчості Миколи Гулака, прочитати свої вірші, поговорити про літературні досягнення один одного. Були й подарунки. Гість з Ірпеня – письменник Олександр Борщенко передав до фондів Бібліотеки свої книги.

Завершив засідання Роман Кухарук, який зачитав вірш про М. Гулака, подякував усім присутнім за зустріч і повідомив, що 25 травня 2021 р. за його сприянням буде створено «Братство Миколи Гулака».

 

Інформацію підготувала

 провідний бібліотекар відділу

 соціокультурної діяльності

Гриценко Ю. А