Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Концерт класичної музики в підтримку дітей з аутизмом – вихованців благодійної та громадської організації «Школа-сходинки»

 

27 травня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся концерт класичної музики в підтримку дітей з аутизмом – вихованців благодійної та громадської організації «Школа-сходинки».

Концерт ініційований та організований колективом ветеранів-учасників бойових дій та фахівців у галузі національної безпеки України. Партнер проекту – Anastacia Tolstonog. Piano.

Благодійна та громадська організація «Школа-сходинки» створена для дітей з порушеннями спектру аутизму, більшість з яких мають статус дитини-інваліда. Разом із тим, ці дітки мають унікальні здібності і таланти.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підтримує унікальних вихованців «Школи-сходинки», сприяє розкриттю талантів, їх інтеграції в культурний простір.

Музикою Людвига ван Бетховена «До Елізи» в джазовій обробці Г. Фіртич відкрив концерт 13-річний Ігор Романенко (фортепіано), а наймолодша 10-річна Олександра Буханенко (фортепіано) виконала твір Леопольда Моцарта «Волинка».

Прикрасою заходу став виступ представників родини Толстоног-Проєн – Анастасії Толстоног (мама) – відомої української піаністки, лауреатки міжнародних конкурсів, однієї з найактивніших виконавців і промоутерів музики В. Косенка в Україні та за кордоном, і її талановитих дітей. Мар’ян та Йоганна ван Проєн (скрипка), незважаючи на свій молодий вік, вже досвідчені музиканти і виступають не лише в Україні, а й в Чехії, Португалії, Нідерландах.

Визнані твори світової класики виконали: Янжима Морозова, артистка Київського камерного оркестру Національної філармонії України, викладачка КМАМ ім. Р.М. Глієра (скрипка); Антуанетта Міщенко, лауреатка багатьох міжнародних конкурсів (фортепіано); Наталія Шостак, студентка НМАУ ім. П.І. Чайковського, лауреатка дитячих та юнацьких міжнародних конкурсів (скрипка).

На концерті прозвучали твори відомих композиторів – Йоганна Себастьяна Баха, Людвига ван Бетховена, Віктора Косенка, Фріца Крейслера, Леопольда Моцарта, Пабло де Сарасате, Доменіко Скарлатті, Петра Чайковського, Фридерика Шопена.

Ведуча благочинного концерту – мама особливого хлопчика Світлана Дідух-Романенко.

Письменниця Анна Григорович представила та передала присутнім діткам книгу «3 дні з життя Єви», в якій головна героїня має безмежний талант, захоплюється музикою і мріє стати віртуозною піаністкою.

Глядачі щиро вдячні організаторам та талановитим музикантам за підтримку діток з порушеннями спектру аутизму, чуттєве виконання визнаних творів світової класики.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Ганна Падалка,

фото провідного бібліотекаря відділу

 обслуговування користувачів Наталії Опенько