П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні»

 

image

Минуло вже багато років із часу, коли ревіли гармати Другої світової війни. Її смертоносний ураган прокотився апокаліптичними хвилями по землях практично всіх країн Європи та багатьох країн світу, втягуючи у свій кривавий вир мільйони людських доль, залишаючи після себе біль і страждання. У цій війні для знищення людей застосовували найстрашніші технології, що на той час виробило людство. По її закінченню світ здригнувся від масштабів трагедій – вбитих людей, каліцтв, порушеної інфраструктури. Український народ, виборюючи перемогу над нацизмом спільно з іншими народами антигітлерівської коаліції, заплатив безмірно високу ціну. За різними даними війна забрала вісім-десять мільйонів жителів України – загинули кожний другий чоловік та кожна четверта жінка. З почуттям скорботи та вдячності ми віддаємо шану тим, хто долаючи горе і втрати, здобув перемогу у Другій світовій війні.

З нагоди 76-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого пропонує вашій увазі книжкову виставку.  

Документи, представлені на виставці, розкривають місце і роль України у Другій світовій війні, внесок українського та інших народів у перемогу над нацизмом.image

Значна кількість документів розповідає про життя за часів нацистської окупації, про колишніх вимушених остарбайтерів, про різні фрагменти, події, епізоди і криваві бої, які шматували світ у роки великого людовбивства. Частина документів присвячена долям жінок та дітей, які тяжко працювали в тилу, воювали на фронті, активно брали участь у підпіллі.

Також представлено монографії, присвячені Голокосту, в яких зафіксовані не тільки варварства нацистів та їх посібників, але й людяність тих, хто мірою своїх сил, ризикуючи життям, допомагав потенційним жертвам вберегтися і вижити. До перегляду запропоновані художні твори вітчизняних письменників та авторів зарубіжних країн про події Другої Світової війни. Виставку доповнюють публікації з періодичних видань.

Для експонування використані документи та публікації із фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших документів цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх,

загальний читальний зал №1

Термін експонування: 5 травня – 23 травня 2021 р.

 

Інформацію підготувала завідувач відділу обслуговування

користувачів Цукренко Н. М.