П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 5 травня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого в межах проекту «Бібліофест» відбувся творчий вечір Юрія Іщенка, приурочений до дня народження видатного українського композитора, педагога, музикознавця (нар. 5 травня 1938р., м. Херсон).

Юрій Іщенко закінчив Київську консерваторію та аспірантуру при ній. З 1964 р. – викладач кафедри композиції Київської консерваторії. Серед його учнів студенти з України, Монголії, В’єтнаму, Грузії, Лівану, Росії. Юрій Іщенко – член НСКУ, кандидат мистецтвознавства, доцент, заслужений діяч мистецтв України, професор, лауреат премій ім. Б. Лятошинського та ім. М. Лисенка, Всеукраїнського конкурсу композиторів «Духовні псалми», спадкоємець композиторських шкіл Б. Лятошинського та А. Штогаренка.

У творчому доробку митця – численні твори різноманітних жанрів і форм: від опер, симфоній та концертів (для скрипки, віолончелі, кларнету, гобою та фортепіано) до камерних творів (серед яких 12 квартетів, квінтети, тріо, сонати для різних інструментів у супроводі фортепіано, цикли для фортепіано) та хорів. Його творчості характерна як масштабність композицій і схильність до філософсько-етнічної проблематики, так і психологічна деталізація образів і вишукана гармонійна мова.

На заході відбулися прем’єри творів Юрія Іщенка:

Учениця композитора Марія Петрова (фортепіано) виконала твір із циклу 12 п’єс для фортепіано «Стояла я і слухала весну», написаний в 2019 році, на створення якого автора надихнула відома строфа вірша Лесі Українки. Музика циклу детально описує всі стадії весняного пробудження природи, сповнена свіжості й тепла прекрасної пори роки.

Відомий київський квартет «ARCHI» у складі співорганізатора та модератора проекту Ніни Сиваченко (скрипка), Тетяни Андрієвської (скрипка), Олександра Павлова (альт), Владислава Примакова (віолончель) виконав квартет № 14, написаний у 2009 році для квартету «ARCHI» та має присвяту другій скрипці цього квартету Ніні Сиваченко. Партія другої скрипки написана більш розгорнуто і виразно, ніж прийнято в традиції квартетного жанру – друга скрипка ніби постійно «перехоплює» музичну ініціативу у першої. Проте квартет не був виконаний після написання у тому складі. На вечорі під час прем’єри партію другої скрипки виконала Тетяна Адрієвська, донька Н. Сиваченко. Квартет № 19 написаний у 2020 році у світло-трагічному настрої за мотивами 123-го Псалму, в якому цар Давид висловлює вдячність Господу за допомогу у перемозі над чужинцями, вторгнення яких загрожувало знищенням всього народу.

Захід відбувся в онлайн-форматі. Серед слухачів був і Юрій Якович Іщенко. Присутні на заході учні і шанувальники творчості пана Юрія висловили йому поздоровлення з уродинами, подяки та побажання міцного здоров’я і творчих звершень.

Партнери проекту «Бібліофест»: Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, Національна музична академія України ім. П.І. Чайковського, Андрій Гінсар.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото провідного  бібліотекаря відділу

 обслуговування користувачів  Олени Шадури

 та бібліотекаря 1 категорії Ірини Грибань