Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До Дня Чорнобильської трагедії»

 

image

Чорнобиль – скільки в цьому слові горя,

Страждань та гірко виплаканих сліз.

Харченко В

 

 

 

 

За всю історію людство пережило чимало нещасть і катастроф, але якими б страшними вони не були, Чорнобильська катастрофа не має аналогів за масштабами рукотворного забруднення довкілля. За Міжнародною шкалою ядерних подій Чорнобильську аварію визнано найбільшою ядерною аварією у світі, найбільшою за всю історію людства техногенною катастрофою, що дістала статус глобальної. Ця аварія призвела до забруднення понад 145 тис. км2 території України, Білорусії та Російської Федерації. Потужний циклон переніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів,

image Бельгії.

26 квітня 1986 року о 1 г. 23 хв. за київським часом з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС). Від тієї страшної квітневої ночі пройшло вже 35 років…

Ця дата ввійшла в історію земної цивілізації назавжди. Цей день зафіксується у всіх календарях, як чорний день трауру. Це початок відліку часу екологічної катастрофи на нашій землі, яку приніс «мирний» атом.

На виконання Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення екологічної безпеки та підготовку заходів до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи» від 09 грудня 2020 року № 556/2020 Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого пропонує вашій увазі  книжкову виставку «До Дня Чорнобильської трагедії».

Експозиція містить документальні й художні твори, що висвітлюють відносини людини з атомом, екологічні наслідки аварії, спогади про тих, хто ціною власного життя врятував світ. На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого, для пошуку інших видань з даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами Бібліотеки.

 

Виставка експонується за адресою :

вул. Грушевського Михайла, 1

2-й поверх, загальний читальний зал №1.

Термін експонування: 20 квітня – 05 травня 2021 р.

 

Інформацію підготувала зав. сектору

відділу обслуговування користувачів Скобелко Т. В.