Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 80-річчя від дня народження Л. Н. Горлача (1941), українського письменника, літературознавця

 

Для мене моя поезія – моя доля.  

Не я обрав її, а вона мене.

 Леонід Горлач 

 

image

Леонід Никифорович Горлач (Леонід Никифорович Коваленко) народився  4 квітня 1941 року на Чернігівщині.

У 1963 році закінчив Ніжинський педагогічний інститут. Вчителював, займався журналістською діяльністю.

З 1969 року працював в апараті Спілки письменників України. У 1980-ті роки обіймав посаду директора Бюро пропаганди художньої літератури.

У 1995 – 2001 роках Леонід Горлач співробітник газети «Водник», з 2002 – головний  редактор газети  «Отчий поріг». Учасник установчих зборів товариства «Чернігівське земляцтво» в м. Києві.

Поетичний талант проявився ще в дитинстві. Найбільший вплив на творчість Леоніда Горлача мав «Кобзар» Т. Г. Шевченка, поезії Павла Тичини, українські народні пісні. Перші поетичні твори письменник видавав під своїм справжнім прізвищем – Коваленко.

Друкуватися почав з 1958 року. Нині поет має доробок, який нараховує близько півсотні поетичних, прозових публіцистичних та дитячих книжок. Основний жанр творів – поезія, серед якої шість романів у віршах про українську історію.

Перша книжка поезій «Сонце в зіницях» вийшла 1965 року. Згодом побачили світ поетичні збірки «Лебеді» (1967), «Танок дощу» (1971), «Співучий млин» (1974), «Четвертий вимір» (1977), «Зірниці» (1978), «Світовид» (1980), «Ми у світі» (1984) та ін..

Леонід Горлач також автор документальних повістей-репортажів: «Магистраль века» (1975), «От Днепра до Амура» (1976) тощо.

image

Вагоме місце у творчості поета займає історична тематика. Він автор історичної поеми «Ніч у Вишгороді» (1982), історичних романів у віршах: «Слов’янський острів» (1986), «Чисте поле» (1990), «Перст Аскольда» (1993), «Руїна, або Життя і трагедія Івана Мазепи» (2004), «Слід копита» (2005). У творчому доробку митця вірші та балади для дітей : «Зелений букварик», «Чумацький шлях», «Дивна мандрівка»).

За творами Леоніда Горлача «Ніч у Вишгороді» та «Мазепа» було створено вистави, які з успіхом йшли в «Театрі поезії» (нині – Київський академічний театр «Золоті ворота»). 

Письменник відомий як перекладач творів російських, білоруських, грузинських, вірменських, німецьких та чеських письменників. Його авторству належить ряд публіцистичних творів та літературно-критичних нарисів.

2013 року Леонід Горлач удостоєний Національної премії України імені Тараса Шевченка за збірку поезій «Знак розбитого ярма». Лауреат престижних літературних премій ім. М. Островського, ім. І. Нечуя-Левицького, ім. А. Малишка, ім. Г. Сковороди, ім. В. Винниченка, ім. В. Свідзінського та ін.

До 80-річчя від дня народження Л. Н. Горлача (1941) в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція презентує творчий доробок митця, видання про громадську діяльність, творчий і життєвий шлях письменника.

На виставці представлені документи і публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 2 – 20 квітня 2021 р.

 

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.