Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

21 березня 2021 року о 15:00 у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого (вул. Грушевського Михайла, 1) відбудеться концерт «Й.С. Бах. Музика Всесвіту» за участі доцента НМАУ ім. П. І. Чайковського Ніни Сиваченко (в межах проекту «Бібліофест»).

Йоганн Себастьян Бах (21 березня 1685р. – 28 липня 1750 р.) – німецький композитор, органіст і скрипаль, представник стилю бароко, один з найвидатніших композиторів світу та творців світової музичної класики.

Народився в маленькому містечку Айзенах в родині музикантів і з самого народження музика стає невід'ємною частиною його життя. У підлітковому віці намагається сам писати музичні твори. З 1700 року починається його самостійне життя та навчання в школі церковних півчих при монастирі, пише твори для органа і клавіра. В 1708 р. Бах облаштувався у Веймарі, де стає придворним музикантом та міським органістом. До творів веймарського періоду належать більшість його зрілих органних прелюдій та фуг. З 1717 р. працює в Кетені, пише оркестрову та клавірну музику. У Лейпцигу з 1723 р. обіймає посаду «музичного директора» всіх церков і залишається у місті до кінця свого життя. За 10 років до смерті втрачає зір, але продовжує творити, диктуючи ноти для запису. 

Творча спадщина Йоганна Себастьяна Баха надзвичайно велика, охоплює понад 1000 композицій, з них 320 світських і духовних кантат, багато мес, «Різдвяна» й «Великодня» ораторії, численні хорали, мотети, інструментальні твори та інші.

У програмі заходу – твори Й.С. Баха для скрипки соло. Виконавець – скрипалька, педагог, доцент Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського Ніна Миколаївна Сиваченко.

Захід включено до програми міжнародного проекту «Early Music Day», який відбувається щорічно 21 березня в день народження Й.С. Баха по всій Європі через одночасне проведення концертів. Проект спрямований на пропаганду історичної музичної спадщини Європи та відбувається під патронатом і за підтримки комісарів ЮНЕСКО.

Запрошуємо всіх охочих!

 

У зв’язку з обмеженою кількістю місць в залі відвідування заходу

відбуватиметься за попередньою реєстрацією: 278–43–93, 097-493-04-19

Під час відвідування заходу необхідно перебувати в респіраторі або захисній

масці.