Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«Мова — духовний скарб нації»

 

Це – матері мова. Я звуки твої

Люблю, наче очі дитини...

О мово вкраїнська!..

Хто любить її, той любить мою Україну

                             В. Сосюра

 

 

imageУкраїнська мова одна з найдавніших, наймилозвучніших і найбагатших мов світу. Своїм корінням вона сягає глибини тисячоліть та належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Число мовців – понад 45 мільйонів, більшість яких проживає в Україні.

Мова – найбільший скарб будь-якого народу. Тисячоліттями, віками, роками плекала її земля предків, передавала з покоління в покоління, вкладаючи дедалі більше народну душу і водночас формуючи її. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Якщо ж мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою – сильною і високорозвиненою стає нація і держава.image

Упродовж століть українська мова, так само як і її носій – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав, зважаючи на те, під чиєю владою опинялася Україна. Сьогодні захисники України знову відстоюють цінності нашого народу. Серед них – рідна мова, яка є запорукою нашої згуртованості.

Нині українська мова має державний статус, який закріплений статтею 10 Конституції України: ”Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.” Окрім Конституції України, діють Закони України ”Про забезпечення функціонування української мови як державної” та ”Про засади державної мовної політики”.

Зберігати і розвивати свою мову – це будувати незалежну, вільну країну. Сьогодні, коли відроджується національна самосвідомість народу, знання рідної мови набуває особливого значення, в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого експонується книжкова виставка «Мова – духовний скарб нації». В експозиції представлені документи з фондів бібліотеки – книги, публікації в журналах та збірниках, які популяризують українську мову, роз’яснюють норми і правила нового правопису, надають мовностилістичні поради правильного слововживання та культури мовлення, розкривають проблеми мовної ситуації, висвітлюють мовознавчі проблеми, пов’язані з походженням української мови, мовною політикою в Україні.

Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки.

 

Виставка експонується за адресою :

вул. Грушевського Михайла, 1

2-й поверх, загальний читальний зал №1.

Термін експонування: 15 березня – 31 березня 2021 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Царан Т. М.