Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання Пісенно-туристського клубу


image10 березня в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося засідання Пісенно-туристського клубу.

Про складність сходження на гору Петрос у 22-градусний мороз і сильний вітер розповіла Тетяна Козловська, яка в складі туристичної групи в лютому 2021 року побувала в Карпатах і запропонувала до перегляду зняті відеоматеріали «Три дні в Карпатах». Це сходження було випробуванням як для новачків, так і для підготовлених туристів, і хоча не всі піднялися на гору, але отримали задоволення від неповторної краси пейзажів засніжених гірських хребтів, кришталево чистого, морозного гірського повітря та аромату смерекового лісу. В селі Микуличин відвідали Музей звичаєвої символіки Гуцульщини, експозиція якого розташована у хаті-ґражді, де представлені різноманітні речі: предмети побуту, одягу, вірувань тощо. Окрасою музею є дерев’яні скульптури які зустрічають гостей музею та великий округлий камінь “чуринка”. У колибі біля музею приготували під керівництвом професійного кухаря та скуштували славнозвісну гуцульську традиційну страву “банош” і продегустували гуцульських настоянок до смаку.

З інформацією про розвиток автомото туризму в Україні, як одного з видів спортивного туризму й активного відпочинку, виступила Віцепрезидент Федерації спортивного туризму України Надія Сичова та показала відеосюжет про Кубок України зі спортивного автомото туризму який проходив на Одещині.

 Захопливою була розповідь Ігоря Сініцина про сходження на вершини Великий Верх (1598 м) і вищу точку Боржавського хребта – гору Стій (1681 м), яке здійснив у складі групи з 4 осіб в лютому цього року. Додаткового екстриму підйому додав спочатку дощ, а потім глибокий сніг, мороз, а часом і шквальний вітер на вершинах. Досвідчені туристи отримали задоволення від проходження цього маршруту, адже зимовий похід – це й спокуса, й відповідальність, й небезпека, й невимовна радість від побаченого, подоланої вершини й маленької перемоги над собою. Члени клубу з задоволенням переглянули запропоновані ним фільми «Зимовий похід на гору Стій», «Джерела».

Спогадам про похід Киргизією у 1977 році поділився Валерій Ставіченко. Розповів про пейзажі, що вражають своїми контрастами, зелені луки з безліччю яскравих кольорів, які змінюються могутніми скелями, а на їх вершинах виблискують білим, вічним льодом, холодні льодовики. З цих льодовиків беруть початок бурхливі річки й несуть талі води через пустелі, прорізаючи глибокі каньйони неймовірної краси, та показав любительський фільм «Сплав річкою Чаткал».

А ще в залі було багато світлин, які надали для перегляду завзяті туристи В’ячеслав Абрамов та Фелікс Барановський. Присутні мали змогу оцінити їх рідкісні фотографії, що насичені барвами, гріють сонячними променями, огортають прохолодою водних плес і тонко передають красу й велич, неповторність й розмаїття природи.

Юрій Симонов презентував свою книжку «Ветер перемен. Частные хроники 90-х …» (Київ : ТОВ «Фенікс», 2021.), на яку з нетерпінням чекали члени клубу. Його книжка – спогади про «буремні» дев’яності з іскрометним гумором і цікавою сюжетною лінією. Завдяки іронії, сарказму й добродушності автору вдалося делікатно розповісти про людські слабкості й недоліки. Він зачитав декілька уривків й подарував для користувачів бібліотеки свою книжку з автографом.

Гостею клубу була Софія-Ольга (Дорошенко) професійний музикант, викладач школи джазового і естрадного мистецтв (м. Київ). Її проникливий голос дарував присутнім радість, зачаровував мелодійністю, ніжністю, наповнював приємними емоціями.

Засідання було сповнене посмішками, приємними враженнями й звучанням улюблених пісень туристів у виконанні групи «Віват».

Модератор – керівник клубу, майстер спорту зі спортивного туризму Ігор Корольков.

 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.