П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Всесвітнього дня письменника

 

image

3 березня за рішенням 48 конгресу Міжнародного ПЕН-клубу, що відбувся 12-18 січня 1986 року, відзначається Всесвітній день письменника. ПЕН-клуб був заснований у 1921 році. Назва організації – абревіатура, утворена першими літерами англійських слів poets – поети, essayists – есеїсти, novelists – романісти (слід відзначити, що абревіатура в цьому випадку збігається зі словом pen – ручка в перекладі з англійської). Ідея її створення належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт, а першим президентом був Джон Ґолсуорсі. В 1923 році відбувся перший конгрес ПЕН-клубу в Лондоні. Після конгресу регіональні центри цієї організації з'явилися у багатьох країнах світу. На сьогодні у світі існує 146 національних центрів.

ПЕН відстоює принцип безперешкодного поширення думки в межах кожної нації та між усіма націями, а його члени зобов’язуються протистояти будь-яким формам обмеження свободи самовираження у своїй країні та у своїй спільноті. Метою діяльності ПЕН є культурна, освітня та наукова діяльність, захист принципів вільного обміну ідеями, сприяння захисту прав літератора на свободу слова й преси, подолання класової, расової та інших форм ненависті.

Український центр Міжнародного ПЕН був заснований восени 1989 року у стінах Спілки письменників України. Першим президентом був обраний український поет Микола Вінграновський. Діяльність організації спрямована насамперед на захист свободи слова та прав авторів, сприяння розвитку літератури та міжнародному культурному співробітництву. Окрім того,image Український ПЕН має свої премії – Премію імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики та Премію імені Василя Стуса за особливий внесок в українську культуру та стійкість громадянської позиції.

Професія письменника нелегка, багатогранна й заслуговує глибокої поваги. Синонімами до слова письменник є літератор, майстер слова, працівник пера. У XXI столітті у зв'язку з розвитком науки й техніки умови письменницької праці змінилися, проте, не зважаючи на те, що більшість письменників і письменниць перейшли на набір текстів на друкарській машинці, а потім і на комп'ютері, слово зберегло своє значення. Як в Україні, так і в інших країнах існують професійні письменницькі об'єднання (творчі спілки, асоціації).

Всесвітній день письменника відзначають не лише романісти, прозаїки, поети, памфлетисти, публіцисти, фантасти, фейлетоністи, новелісти, есеїсти, а й інші майстри слова. У цей день вони збираються, щоб обговорити тенденції сучасної літератури, нагородити найталановитіших авторів, послухати нові вірші та уривки творів своїх колег.

До Всесвітнього дня письменника в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить видання про митців пера, які звичайним словам надають блиску, наповнюючи їх дорогоцінним змістом.

На виставці представлені документи й публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 03 березня – 17 березня 2021 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.