П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Міжнародного дня рідної мови

 

image

Міжнародний день рідної мови відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі. Привернення уваги міжнародної спільноти до цієї теми – сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю народів світу, формування в суспільстві атмосфери толерантності та поваги до носіїв різних мов.

Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. За оцінкою фахівців, із 6000 мов, які нині існують, половина з них знаходиться під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. З метою захисту й розвитку історичних регіональних мов і мов національних меншин Рада Європи розробила та прийняла Європейську Хартію регіональних мов або мов національних меншин, яка ратифікована Верховною Радою України 15 травня 2003 року.image

В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку й використанню інших мов національних меншин було видане розпорядження президента України «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови».

Українська мова – це скарбниця духовної і культурної спадщини українського народу. У різноманітних формах існування української мови (старовинні усні перекази й літописи, народні пісні й думи, казки й міфи, поетичні й прозові твори тощо) зберігається історична пам'ять та досвід нації, її світоглядні й моральні цінності, віддзеркалюються національні традиції й звичаї, що і є складовою національної ідентичності.

До Міжнародного дня рідної мови в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить нормативні документи, збірники статей науково-практичних конференцій та інші видання, що висвітлюють важливість збереження мовного різноманіття народів світу, зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку й використанню інших мов національних меншин України.

На виставці представлено документи й публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 19 лютого – 5 березня 2021 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.