Понеділок, 1 липня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До Дня Героїв Небесної Сотні»

 Ми пам’ятаємо… Ми не забули…

 

image

20 лютого стало для нас назавжди пам’ятним днем – Днем Героїв Небесної Сотні, який встановлено Указом Президента України від 11.02.2015 р. № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».  

Історія нинішніх подій в Україні щодня викарбовує нові імена героїв-захисників держави у книзі вічної пам’яті. На її сторінках назавжди залишаться спогади про тих, хто загинув під час Революції Гідності – Героїв Небесної Сотні.

18 – 20 лютого 2014 року під час Євромайдану на Інститутській вулиці у Києві бійці підрозділу «Беркут» розстрілювали протестувальників. 20 лютого загинуло найбільше активістів. Наступного дня на Майдані відбулося прощання із загиблими, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання лунала пісня «Плине кача...», яка стала українським народним реквіємом.image

Розстріл активістів Майдану є одним з найтрагічніших етапів сучасної історії України. 105 учасникам Революції гідності посмертно присвоєно звання Герой України, а троє іноземних громадян нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні (посмертно). Це були люди різні за віком, статтю, освітою. Найстаршому – Івану Наконечному – виповнилося 82 роки, а наймолодшому – Назарію Войтовичу – лише 17. 

Долучаючись до вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого пропонує ознайомитися з книжковою виставкою «До Дня Героїв Небесної Сотні». В експозиції представлені документи з фондів бібліотеки, книги і публікації в журналах та збірниках розкажуть про тих, хто не побоявся куль і кийків, поклав своє життя за рідну Україну, показав всьому світові, що українці ніколи не стануть на коліна. 

 Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою :

вул. Грушевського Михайла, 1

2-й поверх, загальний читальний зал №1.

Термін експонування: 15 лютого – 28 лютого 2021 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Опенько Н. О.