Вівторок, 3 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання Пісенно-туристського клубу

 

image

10 лютого 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося засідання Пісенно-туристського клубу.

Свою розповідь про сходження на гору Говерлу (висота – 2061 метр над рівнем моря) Борис Сиднюк  розпочав з ознайомленням маршруту: перший – «синій» – коротший і крутіший (3 км), другий – «зелений» – більш пологий і довгий (4,5 км). Група почала сходження від бази Заросляк, яка знаходиться на висоті 1100 метрів. Спочатку частина шляху пролягала через буковий та смерековий ліс, де кореневища дерев виступали на поверхню ґрунту й утворювали химерний лабіринт, а друга частина була кам’яниста і крута – так звана «бруківка». Довкола відкривались неймовірні краєвиди й вони дедалі частіше зупинялись, але не для того, щоб перевести подих, а щоб намилуватися красою і величчю природи. А хмари висіли просто над головою, лишень витягни руку і доторкнись до чогось неземного. Сама вершина Говерли – це невеликий плаский майданчик, звідки можна милуватися навколишніми краєвидами в радіусі 360°. З гори відкривається вид на Чорногорський і Свидовецький хребти, на масив Ґорґани. На вершині встановлені символи: хрест, скульптурний монумент з українським гербом, прапор України та інших держав, представники яких побували тут і плита, у яку вмонтовано капсули із землею з усіх областей України. Це те місце, де є на що подивитися і чим помилуватися, насолоджуючись відчуттям підкорення найвищої гори українських Карпат. Спуск проходив зі східного боку гори, де знаходиться Прутський водоспад – каскад водоспадів, висотою близько 80 метрів, з джерела якого починається річка Прут. Доповненням до розповіді був показ світлин.

Спогадами про 14-денний сплав на катамаранах по річці Дунай поділився Володимир Ярош. Кількість учасників сплаву – 8 осіб. В межах України Дунай протікає лише своєю нижньою частиною – в основному Кілійським гирлом дельти і його розгалуженнями. Ділянку для сплаву було обрано в Одеській області, у місці, де річка Дунай, подолавши понад 2 тисячі кілометрів по території 10 держав, впадає в Чорне море. Від сплаву залишились тільки приємні враження, а піщана буря, яка настигала їх на березі моря лише загартувала мандрівників. Звітом про цей похід був відеофільм з вдало підібраним музичним супроводом.

Присутні з задоволенням познайомились з поезією Наталії Барабаш, послухали жартівливі замальовки Оксани Бондарчук та новий розділ із майбутньої книги Юрія Симонова «Вітер змін». Протягом вечора лунали улюблені «Пісні нашого століття» у виконанні Вікторії Тітової, Олексія Таланцева, Анатолія Рибіна та групи «Віват».

Модератор – керівник клубу, майстер спорту зі спортивного туризму Ігор Корольков.

 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.