П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Кіновечір

до 150-річчя від дня народження Лесі Українки

 

 

image«Україна .. нині не має поета, що міг силою і різносторонністю свого таланту зрівнятися з Лесею Українкою»

 

Іван Франко

 

 

 


19 лютого 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся кіновечір, приурочений до 150-річчя від дня народження Лесі Українки -  найвідомішої української письменниці, поетки, драматургині, перекладачки, фольклористки, культурної та громадської діячки.

Попри короткий вік життя, своїм інтелектом Леся Українка охопила товщу століть і збагатила українську літературу новими образами, мотивами, сюжетами на рівні взірців світової літератури, залишивши нащадкам у спадок вагомий письменницький доробок.

Серед нетлінних скарбів геніальної українки – поетична драма-феєрія «Лісова пісня».

Цей літературний шедевр, сповнений багатством міфопоетичних образів, уперше зафільмував видатний український режисер Віктор Івченко у 1961 році.

Головну роль у картині зіграла тодішня київська школярка і майбутня зірка кіноекрану Раїса Недашківська. Образ Мавки, як ідеальної людини, в поєднаних Лесею Українкою видимих та невидимих світах, став доленосним для видатної актриси, сформувавши її справжнє покликання - служіння духовним ідеалам, носієм яких є істинне мистецтво.

Після перегляду екранізації «Лісової пісні» відбулось творче спілкування з легендою кіноекрану, народною артисткою України Раїсою Недашківською.

Видатна актриса звернулась до присутніх у залі дивовижним прочитанням легенди «Щастя», подарувавши слухачам часточку власної душі з щемливим відчуттям такого ж щастя й болю, відлунням якого пронизана вся творчість Лесі Українки.

Під час спілкування Раїса Степанівна щедро ділилася своєю філософією життя, роздумами про минуле й сьогодення, спогадами про друзів-митців, колег по цеху, про тих, хто зіграв провідну роль у її творчому становленні, хто яскравою зіркою спалахнув на небосхилі вітчизняної культури та пішов у інші світи.

На прохання глядачів мовою давньої київської держави легендарна акторка виконала «Плач Ярославни» з поеми «Слово о полку Ігоревім».

Гучними оплесками та щирими словами вдячності вітали гості Кіномистецької вітальні актрису-легенду, народну артистку України Раїсу Недашківську, яка подарувала кожному незабутню можливість особистої дотичності до натхненного світосприйняття на шляху розуміння вічності генія Лесі Українки.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.