П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Прес-анонс

Фотовиставка Артема Ляховича «Лісова пісня»

  

imageЗ 25 січня 2021 року в Арт-галереї Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого (вул. Михайла Грушевського, 1) експонується фотовиставка «Лісова пісня» члена Національної спілки фотохудожників України Артема Ляховича.

Експозиція присвячена 150-річчю від дня народження видатної української поетеси, письменниці, перекладачки Лесі Українки – однієї із центральних постатей національної культури.

Фотопроєкт «Лісова пісня» Артема Ляховича – перша в світі повна портретна галерея усіх персонажів славетної драми-феєрії Лесі Українки. Його мета – показати світові неповторну красу давніх українських міфопоетичних традицій мовою сучасного цифрового фотомистецтва.

Проєкт знято у 2019-2020 роках у Києві та Умані. У повній версії 137 світлин. В нинішній експозиції представлено частину масштабного задуму – 60 фотоілюстрації до відомого літературного твору.

На світлинах ключові персонажі – Мавка, Лукаш, його Матір, Русалка, Лісовик, Русалка Польова, Куць, Перелесник, Водяник, Потерчата, Доля, Килина, дядько Лев. До них додано портрет Старої Верби, що не фігурує серед персонажів драми-феєрії, проте згадується як одухотворена постать.

Команда проєкту: Артем Ляхович – фото, грим, костюми, постановка, світло, обробка; Максим Артеменко – візаж, постановка; Варвара Некрасова – автор ідеї.

 Особливістю проєкту є те, що участь у ньому, крім дорослих, взяли і юні актори, які вправно зіграли усі «молоді» ролі драми-феєрії. У зйомках були задіяні 16 моделей, які створили 19 образів. Це чотири родини: Денисови (донька, мама та бабуся), Полішевські (брат та дві сестри), Костриби (брат та сестра), Добровольскі (брат та сестра). Інколи акторам доводилося працювати в екстремальних умовах: балансувати над урвищем і річкою, ходити босоніж по коліно в багнюці, фарбувати волосся, обличчя та тіло, зніматися в холодній воді у жовтні.

Всі вбрання казкових персонажів зроблені власноруч фотографом та батьками моделей.

 

Про автора проєкту:

Артем Ляхович – український музикант, фотограф, письменник, педагог.

Народився в 1982 році в Києві. Закінчив Національну музичну академію України імені

П. І. Чайковського. Кандидат мистецтвознавства (2012 р.), доцент Київської муніципальної академії музики імені Р. М. Глієра. Концертуючий піаніст, багаторазовий лауреат міжнародних конкурсів. Веде активну концертну діяльність в Україні та за її межами.

Має нагороди «За розбудову України» (2008 р.), «За особливі досягнення в галузі культури» (2018).

Автор прози для дітей та юнацтва, багаторазовий лауреат літературних премій.

Фотографією займається з 2006 року. Мав 8 персональних виставок у Києві. Основний напрямок творчості – фотоказка та фототеатр: постановочні проєкти на казково-фантастичну тему за участі дітей та підлітків (як правило, досвідчених професійних моделей). Серед знакових фотопроєктів – «Снігова королева», «Лялькова комедія», «The Space Saga», «Люди в барвах», «Чарівна флейта», «Шерлок Холмс та доктор Ватсон» та ін. В ексклюзивних і унікальних роботах Артема Ляховича вдало поєднуються фотографія, малюнок, театр, цифрове мистецтво.

 

Презентація виставки за участі автора відбудеться 26 січня 2021 р о 17:00.

Під час відвідування виставки необхідно перебувати в респіраторі або захисній масці.

Ви можете дивитися презентацію в режимі Онлайн-трансляції на YouTube-каналі 

Термін експонування: 25 січня – 28 лютого 2021 р.

Вхід вільний.

Контактний телефон : 485-17-95