П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Здоровий спосіб життя

 

imageЗдоровий спосіб життя – це дії, спрямовані на запобігання захворювань, зміцнення всіх систем організму та поліпшення загального самопочуття людини.

Здоров’я – це сукупність фізичних, духовних, соціальних якостей людини, що є основою її довголіття та необхідною умовою здійснення творчих планів, високої працездатності, створення сім’ї, народження й виховання дітей. 

 Фізичне здоров’я дає гарне самопочуття, бадьорість, силу. Психічне – дарує спокій та чудовий настрій. Їх можна сформувати тільки шляхом отримання знань і постійної роботи над собою. Для того, щоб зберегти своє здоров’я, треба докладати неабияких зусиль. Основними складовими здорового способу життя є: раціональне харчування, фізична активність і загартовування, особиста гігієна, відсутність шкідливих звичок (вживання алкоголю, наркотичних речовин, тютюнокуріння), позитивні емоції, інтелектуальний розвиток, режим праці та відпочинку, самоконтроль за станом здоров’я.

 Важливе значення у формуванні здорового способу життя відведене саме раціональному харчуванню, що передбачає насичення організму необхідною кількістю вітамінів, мікроелементів, білків, жирів, вуглеводів, водою, що мають поліпшувати стан здоров’я та підтримувати масу тіла на оптимальному рівні. Окрім цього, необхідною умовою гарного самопочуття та здоров’я людини є відсутність шкідливих звичок.

Також особливе місце в режимі здорового способу життя належить розпорядку дня, певному ритму життя та діяльності людини. Режим кожної людини повинен передбачати певний час для роботи, відпочинку, прийому їжі, сну. Перерви між прийомами їжі не повинні перебільшувати 5-6 годин.

Постійне тренування в процесі праці зміцнює наше тіло. Тому не менш важливими є й рухова активність та регулярні фізичні навантаження, спрямовані на підвищення рівня фізичного розвитку та його підтримку.

Здоров’я людини – питання досить актуальне для всіх часів і народів. Спосіб життя має найбільший вплив на стан здоров’я, а здоровий спосіб життя, в свою чергу, закладає фундамент гарного самопочуття, зміцнює захисні сили організму та розкриває його потенційні можливості. Головне, щоб сама людина захотіла залишатися здоровою, активною і незалежною. Здоров’я можна поліпшити шляхом зміни способу повсякденного життя, і зробити це, як говорить прислів’я, «ніколи не пізно».

В даний час актуальність здорового способу життя зростає. Причин кілька, але найсуттєвіша з них – це погіршення здоров’я населення країни. Величезна кількість людей у всьому світі не знає, як правильно вести здоровий спосіб життя. На жаль, число таких людей зростає з кожним роком. Вживання наркотиків, алкогольних напоїв і куріння сприяють виникненню залежності, здатної негативно впливати на здоров'я людини.

  Ми повинні завжди пам’ятати , що здоров'я - це найдорожчий, найдорогоцінніший дар, який отримала людина від природи. Міцне здоров'я забезпечує активне життя, сприяє подоланню труднощів, дає можливість успішно вирішувати життєві завдання.

В Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено діючу протягом 2021 року книжкову виставку про здоровий спосіб життя. Експозиція містить літературу, що у науково-популярній формі висвітлює сучасні концепції здорового способу життя. Автори – вітчизняні і зарубіжні науковці, лікарі, фахівці народної медицини, подано їхні рекомендації щодо створення моделі власного здорового способу життя, нові погляди на проблему здоров`я і довголіття людини з урахуванням найкращого світового досвіду минулого та сьогодення.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 01 січня – 27 грудня 2021 р.

  

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.