П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Онлайн-показ фільму Сергія Лозниці

«Донбас» (2018)

 

image

21 січня 2021 року у рамках Кіномистецької вітальні, яка долучилась до проєкту «Віртуальний кіноклуб», було організовано онлайн-перегляд кінодрами Сергія Лозниці «Донбас».

«Донбас» (нім. Donbass) – фільм спільного виробництва Німеччини, України, Франції, Нідерландів та Румунії, створений у 2018 році.

Основу сценарію кінофільму склали документальні матеріали, зокрема, сюжети аматорських відеороликів, розміщених на каналі YouTube, які були відзняті свідками подій на сході України в 2014-2015 роках.

Тринадцять коротких сюжетів картини демонструють багатожанрову палітру життя на непідконтрольній території Донбасу - від трагедії до комічного фарсу. У центрі уваги – люди, існування яких стало залежати від перебігу подій в умовах руйнації інститутів влади, сімейних та професійних зв'язків, екстримальної адаптації задля збереження власного життя. Людський розум за таких обставин опиняється під загрозою втрати здорового глузду, а калейдоскопічна драматичність відтвореного на екрані знищує межу між реальністю і вигадкою подій.

За словами творців, фільм замислювався як фестивальне кіно, яке дозволить розповісти про трагедію, що сталася на Сході України, на міжнародному рівні.

Світова прем'єра «Донбасу» відбулась 9 травня 2018 року на 71-му Каннському міжнародному кінофестивалі, де картина отримала приз за найкращу режисуру у програмі «Особливий погляд», а також стала фільмом-відкриттям фестивалю.

20 вересня того ж року кінострічка вийшла в обмежений український прокат у київському кінотеатрі «Жовтень».

Над картиною працювала велика міжнародна команда кінематографістів. Зйомки ігрових епізодів стартували у лютому 2018 року на Дніпропетровщині, а вже у березні, за шість тижнів до каннської прем’єри, знімальний процес було завершено.

У фільмі брали участь актори Тамара Яценко, Борис Каморзін, Олеся Жураківська, Сергій Русскін, Людмила Смородіна, Ніна Антонова, Віктор Алдошин, Георгій Делієв, Петро Панчук, Вадим Дубовський та інші.

У 2019 році за створення ігрового, повнометражного фільму «Донбас» кінорежисеру Сергію Лозниці було присуджено Державну премію України імені Олександра Довженка.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу 

соціокультурної діяльності Сливка О. В.