П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Літературно-музична вітальня «Гармонія Всесвіту»

Презентація книги «Низький уклін ПЕРЕМОЖЦЯМ»

(2020)

 

image

19 грудня 2020 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація книги «Низький уклін ПЕРЕМОЖЦЯМ» (2020).

Засідання цього разу об’єднало  дві літературні вітальні – НБУ ім. Ярослава Мудрого «Гармонія Всесвіту» та Об’єднання письменників, поетів і романтиків «ОППіР» при НСПУ.

Слово, література і музика заполонили залу, поєднали у тісний гурт присутніх, а пануючі у залі душевність і тепло  пояснювалися усвідомленням немаловажного  збігу подій – Дня святого Миколая Чудотворця і презентації збірника поезії та прози «Низький уклін ПЕРЕМОЖЦЯМ» членів Літературної вітальні «ОППіР»,  присвяченого 75-й річниці Перемоги у Другій світовій війні.

Керівник і натхненник вітальні «ОППіР», віце-президент Української Асоціації письменників художньо-соціальної літератури, лауреат багатьох літературних премій і міжнародних нагород Тетяна Кудінова на початку роботи зауважила, що через карантинні обмеження, деякі надзвичайно важливі і приємні події, що потребували  оголошення, відбудуться на цьому засіданні. Йшлося про вручення літературних премій. Цьогорічними номінантами стали: Премія «Гілка золотого каштана» – Ірина Кириченко, Тетяна Чемісова, Марина Препотенська; Літературна премія імені Івана Нечуя-Левицького – Валентина Лисенко, Анатолій Вишневецький, Валерій Демиденко; Міжнародна літературно-мистецька премія імені Миколи Сингаївського – Ольга Кравченко, Людмила Топчій, Олена Кречек, Михайло Роль, Борис Кесельман, Вікторія Касьянова.

Почесною грамотою Українського фонду культури імені Бориса Олійника та пам’ятним знаком був нагороджений Віктор Марченко.

Посвідчення про вступ до Української Асоціації письменників соціально-художньої літературиimage вручено Ользі Кроншевській.

Як заключний акорд цієї частини зустрічі пролунав невеликий, але чудовий музично-вокальний концерт подружжя відомих діячів української культури Валентина та Вікторії Касьянових.

Після вручення нагород відбулася презентація книги, підготовленої до 9 Травня – Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років. Про народження ідеї її створення, пошук гідної назви, учасників розповіла головний редактор збірника Тетяна Кудінова. Кожен з присутніх авторів представляв свої  твори, ділився дорогими і щемними спогадами, часто не стримуючи пекучих сліз. А слухачі висловлювали сердечну подяку авторам за збереження історичної пам’яті та відданість такій важливій темі.

З ініціативи працівників бібліотеки з 18 авторів збірника 10, присутніх на зустрічі, залишили свої автографи на подарованому НБУ ім. Ярослава Мудрого примірнику .

У третій частині Тетяна Кудінова презентувала 2 випуски альманаху (2019, 2020) «Літературна вітальня Об’єднання письменників, поетів і романтиків «ОППіР» і висловила надію, що № 3 буде вже міжнародним.

Рефреном на засіданні звучали слова любові, гордості та поваги до рідної землі, до України. Тому з особливою увагою присутні познайомилися з нещодавно випущеною Ювілейною медаллю до 30-річчя Незалежності України.

Протягом вечора, окрім Вікторії Касьянової, свій спів дарували Євгенія Зенюк,  Ольга Кроншевська, Елла Малахова та Юлія Белінська. А на завершення  у виконанні духового оркестру прозвучав старовинний  вальс «Осінній сон»  (музика А.Джойса), популярний у роки Другої світової війни.

 

Інформацію підготувала зав. відділу

соціокультурної діяльності Погонець О.Д.