Вівторок, 3 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня працівників дипломатичної служби

 

image

22 грудня в Україні щорічно відзначається День працівників дипломатичної служби, встановлений Указом Президента від 21.11.05 № 1639/2005 року. Саме у цей день, 1917 року, було ухвалено рішення про створення Генерального секретарства міжнародних справ Української Народної Республіки.

Зовнішньополітична служба України має давні традиції, засновані, перш за все, на дипломатичному досвіді Київської Русі, яка підтримувала активні відносини з Візантією, Святим Престолом, Німецькою імперією, Польщею, Угорщиною, Францією, скандинавськими державами.

Новий історичний етап у розвитку української дипломатії розпочався після прийняття Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року. Перед Міністерством закордонних справ постали нові завдання, пов’язані з визнанням України міжнародною спільнотою, встановленням дипломатичних відносин, створенням ефективної мережі власних дипломатичних і консульських представництв, перебудовою повноцінних двосторонніх відносин з іншими країнами, придбанням членства і ствердженням у провідних міжнародних організаціях.image

За роки незалежності Україна стала учасником понад 100 міжнародних організацій. Сьогодні Україна бере активну участь у всіх напрямках діяльності Організації Об’єднаних Націй (ООН), найважливішими з яких є підтримання міжнародного миру й безпеки та зміцнення верховенства права у міжнародних відносинах, розвиток співробітництва у розв’язанні проблем соціально-економічного та гуманітарного характеру, забезпечення прав людини. Представники дипломатичної служби України неодноразово очолювали й обиралися керівниками багатьох авторитетних міжнародних структур, насамперед органів ООН. Держава визнана стратегічним та особливим партнером Європейського Союзу і НАТО, є стороною близько 4 тисяч міжнародно-правових документів, має розгалужену мережу дипломатичних та консульських установ.

До Дня працівників дипломатичної служби в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить видання про історію й організацію дипломатичної служби та особливості роботи дипломата у сучасних умовах.

На виставці представлені документи і публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування:18 грудня – 31 грудня 2020 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.