Вівторок, 10 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

image27 листопада 2013 р. у Національній парламентській бібліотеці України за підтримки Міністерства культури України та Програми «Бібліоміст» Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) відбулись секційні засідання у рамках Всеукраїнської науково-практичної конференції Української бібліотечної асоціації «Бібліотек@ в електронному середовищі» (м. Київ, 26–28 листопада 2013 р.). Партнерами проведення конференції виступили Національна парламентська бібліотека України, Київський національний університет культури і мистецтв, Державна бібліотека України для юнацтва, Асоціація «Інформатіо-Консорціум».

 

Роботу секції «Контент електронного читання, програмні та технічні засоби» з вітальним словом до учасників конференції розпочала Генеральний директор Національної парламентської бібліотеки України, віце-президент УБА Вилегжаніна Т.І.

Під час конференції було розглянуто комплекс проблем та презентовано низку доповідей.

Заступник генерального директора Національної парламентської бібліотеки України Бакан С.Ф. розповіла про здобутки та нові напрями діяльності Електронної бібліотеки «Культура України».

Заступник директора Науково-технічної бібліотеки ім. Г. І. Денисенка Національного технічного університету України «КПІ» Волинець В.М. у своїй доповіді відзначила спільне і відмінне Українських та зарубіжних університетських бібліотек в електронну епоху.

Директор Дніпродзержинської міської ЦБС Дніпропетровської області Герасюта Т.І. поділилася враженнями, отриманими під час перебування у бібліотеках Німеччини.

Завідувач відділу Національної історичної бібліотеки України Маєр Т.Г. доповіла про участь Національної історичної бібліотеки України у проекті «Культура України».

Керівник проектів ТОВ «Електронні архіви України» Ковальчук Н.О. презентувала Програмне забезпечення для створення «Електронних бібліотек».

Кандидат історичних наук, директор Інституту науково-методичного забезпечення бібліотечно-інформаційної роботи Національної бібліотеки України ім. В.І.Вернадського Василенко О.М. навела визначення соціальної ефективності бібліотечно-інформаційної діяльності в електронну еру, окреслила проблеми нормативного забезпечення в Україні.

Менеджер проекту Smart Kyivstar компанії «Київстар» Корнєв Г. розповів про український досвід створення комерційних електронних бібліотек, бізнес-моделі та можливості їх взаємодії з традиційними бібліотеками.

Асистент відділу «Інформація та бібліотека» Гете-інституту в Україні Журавльова А. презентувала проект Onleihe як новий бібліотечний сервіс Гете-інституту.

Завідувач кафедри Кримського університету культури, мистецтв і туризму Грива О.А. розповіла про соціально-психологічні фактори вибору бібліотечної спеціальності в умовах цифрового суспільства.

 

imageРоботу секції «Бібліотека – центр громади: підсумки громадських обговорень» відкрила кандидат педагогічних наук, професор НАКККіМ, член Президії УБА Загуменна В.В. У своїй вступній промові вона привітала учасників, доповіла про регламент роботи секції та основні питання, які будуть висвітлені, відповідно до завдань «Стратегії Української бібліотечної асоціації на 2010–2014 роки».

Із вітальним словом виступила доктор історичних наук, доцент, президент УБА Шевченко І.О. Вона нагадала, що одним із основних принципів роботи УБА є сприяння формуванню в суспільстві усвідомлення ролі бібліотеки як чинника розвитку демократії, громадянського суспільства, науки, культури, безперервної освіти населення, його інформаційної та технологічної освіченості, центру культури та інформації. Кандидат історичних наук, доцент НТУУ «КПІ», виконавчий директор УБА Сошинська Я.Є. у своїй промові підкреслила значення роботи секції «Бібліотека – центр громади», а також значущість адвокації, яка є одним із пріоритетних напрямів діяльності УБА. Розповіла про роботу, здійснену в рамках Програми УБА з адвокації та громадських обговорень у регіонах України «Через бібліотеки – до знань!».

У своїх доповідях директори обласних бібліотек України більш детально зупинилися на підсумках громадських обговорень, що проходили в тій чи іншій області. Серед них – директор Рівненської обласної універсальної бібліотеки, член Президії УБА, Ярощук В. П., директор Чернігівської обласної універсальної бібліотеки ім. В. Г. Короленка, Аліференко І. М., заступник директора Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, Гончарук О. С., заступник директора Публічної бібліотеки ім. Л. Українки м. Києва, Романюк О. І., головний бібліотекар Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Горького, Масленнікова С. Л. До слова була запрошена також Мумтаза Абдуразакова, заступник директора Програми «Бібліоміст».

 

image
image
Вилегжаніна Т.І.

Бакан С.Ф.

 

image image
Волинець В.М.

Герасюта Т.І.

 

image
image
Ковальчук Н.О.

Василенко О.М.

image
image
Журавльова А.

Грива О.А.

 

image image
 Сошинська Я.Є., Загуменна В. В., Шевченко І.О.

 Пашкова В.С., Шевченко І.О.

 

image
image
Корнєв Г.

 Хіміч Я.О.

 

image

 


 image
Секція "Розбудова УБА: мозковий штурм"
 Барабаш С.І.   
   

Інформація підготовлена відділом ДІО