Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

30 листопада 2020 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася творча зустріч з київським істориком та журналістом Ігорем Гиричем.

Ігор Борисович Гирич – широковідомий київський історик та журналіст, працює в Інституті української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського  НАН, фахівець з проблем історії, епістолології, історіографії, зокрема грушевськознавства, липинськознавства, києвознавства. Доктор історичних наук, член-кореспондент Української вільної академії наук США,  дійсний член наукового товариства імені Шевченка.

Автор більш ніж семисот наукових, науково-популярних та історико-публіцистичних статей, документальних публікацій, рецензій. Бере участь у виданні повного зібрання творів В. Липинського (редактор) та М. Грушевського (автор концепції 50-титомника, відповідальний секретар видання, редактор).

На зустрічі у відповідь на здивування присутніх як науковець встигає  охопити чималі обсяги роботи та мати таке величезне коло своїх наукових зацікавлень Ігор Борисович розповів, для прикладу, про плідну діяльність І. Франка, П. Куліша, М. Максимовича, М. Костомарова, В. Липинського. Особливу увагу пан Ігор приділив особистості М. Грушевського, його ролі і значенню в історії України.

Далі історик із захопленням прокоментував видання, які приніс у подарунок Бібліотеці: «Михайло Грушевський. Студії та джерела» (Київ, 2019); «Михайло Грушевський. Нарис історії українського народу» (Львів, 2015); «Листування Михайла Грушевського» (Київ-Ньо-Йорк-Острог-Львів-Торонто, 2019); «В’ячеслав Липинський. Суспільно-політичні твори» (Київ-Філадельфія, 2015), «Архів ранньомодерної української держави» (Київ, 2019); «Український археографічний щорічник» (Київ, 2010-2013 рр.) тощо.

А також видання за авторством І. Гирича: «Концептуальні проблеми історії України» (Тернопіль, 2011); «Українські інтелектуали і політична окремішність» (Київ, 2020); «Історія України нового часу в сучасній шкільній освіті» (Київ, 2009); «Концептуальні проблеми висвітлення історії України ХІХ-ХХ ст. в сучасних шкільних підручниках» (Київ, 2009); Автореферат своєї дисертації на здобуття наукового ступеня д.і.н.; «Ігор Борисович Гирич. Бібліографічний покажчик» (Київ, 2012).

Окремо пан Ігор зупинився на ознайомленні присутніх зі своїм виданням «В’ячеслав Липинський: хлібороб і жовнір». Автор зазначив, що у національній суспільній думці В'ячеслав Казимирович Липинський визнаний постаттю першої величини. Етнічний поляк, він був українським політичним діячем, істориком, соціологом, публіцистом, теоретиком українського консерватизму. Один із організаторів Української демократично-хліборобської партії та «Українського союзу хліборобів-державників», за часів Гетьманату – посол України в Австрії. «В особі В. Липинського українці мають унікальну людину, яка торувала нові шляхи в суспільствознавчій науці, йшла проти загальної громадсько-політичної течії, виголошувала непопулярні думки, діаметрально протилежні загальноприйнятим у громадянстві», – так розпочинає І. Гирич свою книгу, в якій на тлі біографії видатного історіософа і мислителя розглянуто окремі ключові моменти суспільно-політичної думки. Проаналізовано головні праці В. Липинського.

На цікавій та змістовній зустрічі були присутні с.н.с. НАН, к.ф.-м.н. В. Кравченко, д.ф.н. Н. Фесенюк, представники ЦБС Голосіївського району З. Логвиненко та КМО «Меморіал» Т. Федосієва, О. Залеснічко.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото провідних  бібліотекарів відділу обслуговування

 користувачів Наталії Опенько і Олени Шадури