П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

19 листопада 2020 року о 15:00 в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого (вул. Грушевського Михайла, 1) відбудеться лекція Валерія Філімоніхіна «Київські правники з Биківнянського мартирологу».

 Радянська правова система, встановлена більшовиками, мала яскраво виражену політичну спрямованість. Нові керівники СРСР основним джерелом права визначили так звану «революційну правосвідомість». Під цим у першу чергу розумілось обмеження й підпорядкування права інтересам диктатури пролетаріату. Укорінення тоталітаризму в 1930-х роках, легітимізація насилля та скорочення гарантій прав і свобод громадян призвели до формування так званої «юриспруденції терору», в якій не було місця справжнім неупередженим фахівцям та адвокатам «старої школи».

У Києві в 1937 – 1941 рр. від рук співробітників НКВС загинули вчені-правники,  засновники й провідні діячі Комісії ВУАН для виучування історії західно-руського і українського права Стефан Борисенок, Арнольд Кристер, Іринарх Черкаський; відомі київські адвокати Леонід Сорандо, Семен Ратнер, Микола Пухтинський та інші. Про обставини їх арешту, предмет звинувачень, останні дні життя можна буде дізнатись на лекції.

Лектор Філімоніхін Валерій Олексійович – учений секретар Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».

Під час відвідування заходу необхідно перебувати в респіраторі або захисній масці.

У зв’язку з обмеженою кількістю місць в залі відвідування заходу відбуватиметься за попередньою реєстрацією за тел.: 278-43-93; 097-493-04-19.