Середа, 17 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Круглий стіл

«Український клуб ­– Літфорум – Література єдиного потоку.

Історія і сьогодення літстудії «Криниця»

 

image16 жовтня 2020 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл ВГО «Український клуб» за темою: «Український клуб ­– Літфорум – Література єдиного потоку. Історія і сьогодення літстудії «Криниця». Ведучою заходу була Лідія Стрельченко, а модерував голова клубу Роман Кухарук.

Історія цієї творчої спілки розпочалася ще в 1955 році, коли було засновано літературну студію при редакції газети «Стахановець». Головним завданням було згуртувати тих, хто має певне обдарування і нахил до літературно-творчої роботи, спрямувати роботу початківців, на підвищення ідейно-художнього рівня творів.

Лідія Стрельченко, яка з 2011 року й дотепер  очолює броварське літературно-мистецьке об’єднання «Криниця» почала засідання з розповіді про хронологію створення об’єднання та його очільників у різні часи. З 1995 року керівником ЛМО «Криниця» була Марія Григорівна Овдієнко, яка підготувала до друку і видала десятки книжок. Сама ж пані Лідія за фахом – філолог, поезію почала писати ще зі шкільних років. Працювала як журналіст, перекладач, літературний редактор, брала участь у проектах із оцифрування старовинних книжок, газет, історичних документів. 

Творче життя «Криниці» завжди було дуже насичене. Цього року літературно-мистецькому об’єднанню  виповнюється 65 років. До його роботи долучається багато літераторів з інших міст, щоб реалізовувати свій талант саме на броварській землі.

Далі слово тримала Валентина Олександрівна Ковалівська, яка працює коректоркою, кореспонденткою  броварської міської газети «Нове життя», де веде хроніку «Криниці».image

Зустріч зібрала друзів та прихильників творчого осередку броварців. Присутні з захопленням читали свої вірші, ділилися спогадами,  говорили про літературні досягнення попередників та сучасників об’єднання. Згадали поіменно майже всіх, хто був причетний до кола літераторів, а також тих, хто відійшов у вічність.

Було багато й музичних подарунків. Гість з-за кордону – Володимир Ілемський приїхав з Америки, щоб привітати «Криницю».

Завершив засідання Роман Кухарук, який зачитав вірші і подякував усім присутнім за зустріч.

Під час круглого столу було розгорнуто виставку видань, частину з яких було передано до фондів бібліотеки.

 

Інформацію підготувала

 провідний бібліотекар відділу

 соціокультурної діяльності

Гриценко Ю. А