П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

2 листопада 2020 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого  відбулося відкриття персональної виставки живопису Наталії Формози «Моя любов до України».

Наталія Анатоліївна Формоза професійну освіту отримала в Московському заочному народному університеті мистецтв та на стаціонарних курсах художників-оформлювачів у Кіровограді (нині Кропивницький), які закінчила на «відмінно». За сорок років у мистецтві опанувала різноманітні техніки, що дає їй змогу користуватися широким арсеналом засобів для втілення своїх творчих задумів.

Представлена персональна виставка живопису пані Наталії є першою, і це – погляд на Україну з-за кордону. Тривалий час проживаючи в інших країнах (Мальта, Англія, Бахрейн, Емірати…), художниця брала участь у групових творчих виставках в Пекіні, Лондоні, Дубаї, Бейруті. Ознайомлення з різними культурами та укладом життя спонукало авторку до глибоких роздумів про  зв’язок мистецтва з національним корінням. 

Звіддаля прості і звичні речі українського життя: сільські краєвиди, предмети побуту, вбрання тощо стали для мисткині ще ближчими, дорожчими, більш значимими. Зв'язок з рідною землею став ще відчутнішим і усвідомленим. Кожне відвідування співвітчизників у рідному краї надихало та схиляло до творчості, внаслідок чого народжувались нові й нові живописні твори.

Авторці хотілося подати їх глядачу у незвичному – ефектному форматі, щоб оригінальна подача підсилювала сприйняття, породжувала роздуми та висновки. Наталія винайшла особливу авторську техніку експонування творів, на яку отримала патент України.

Експозиція дивує і захоплює відвідувачів. На білих полотнах майстерно виконані графічні, підкреслено лаконічні, зображення в ахроматичних кольорах раптом спалахують яскравою гармонією кольорів, сюжетів, авторських одкровень. До позитивних емоцій глядача додається здивування, радість впізнаваності, що трансформуються в роздуми, міркування, спогади, асоціації… Через ці твори художниця передає філософію свого ставлення до світу, суспільства, людей, до життя: ми різні, надзвичайно різні, але маємо багато такого, що нас об’єднує, тому повинні налаштовувати себе на гармонію стосунків, спілкування, співпраці. При цьому зважати на те, що кожен має право залишатися таким, яким він є, поважаючи і приймаючи відмінність іншого.

На виставці представлено десять картин, написаних у 2019-2020 рр. акриловими фарбами на полотні з використанням світлодіодних панелей форматом 60х60 см.

 

Термін експонування: 2 – 30 листопада 2020 р.

Під час відвідування виставки необхідно перебувати в респіраторі

або захисній масці.

 

Виставка працює:

понеділок-п’ятниця з 10:00 до 20:00

субота-неділя з 10:00 до 18:00

Вхід вільний.   

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото провідного бібліотекаря відділу

обслуговування користувачів Ганни Падалки