Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики «Душу музикою омий»

Тема: «Вагнер і Ліст – Венеція» 

 

image

25 жовтня 2020 року розпочав роботу сезону 2020–2021 рр. клуб шанувальників музики «Душу музикою омий». Слухачам була запропонована тема «Вагнер і Ліст – Венеція», яку блискуче подали музикознавець В’ячеслав Власов, член товариства Ріхарда Вагнера (Велика Британія)  та український піаніст, лауреат Премії імені Левка Ревуцького Євген Громов.

Програма окреслювала період останньої зустрічі композиторів Вагнера і Ліста під час  спільного 2-х-місячного перебування у Венеції у 1882 році.

Ференца Ліста та Ріхарда Ваґнера багато що об’єднувало – від спільних поглядів на суспільство і творчість до кровних зв’язків, адже донька Ліста Козіма стала дружиною Ваґнера. Ференц Ліст у прямому сенсі слова врятував німецькому композиторові життя: 1848 року він у власній кареті вивіз Ваґнера із Дрездена, охопленого революцією, в якій Ріхард грав не останню роль. Угорський композитор щиро захоплювався талантом свого зятя і перекладав його твори для фортепіано.

Перебіг минулих подій та передумови написання того чи іншого твору, окремі таємниці піднесеної, романтичної душі Вагнера вдало  коментував ведучий В’ячеслав Власов, який, окрім розповіді, вільно цитував напам’ять уривки з першоджерел, а виконання музичних творів Євгеном Громовим зачаровувало і перехоплювало подих присутніх.

Завершуючи засідання, керівник клубу Ростислав Грибов вірно зазначив, що ця зустріч залишиться надовго у пам’яті всіх слухачів.

Несподіваним, приємним подарунком для всіх від В’ячеслава Власова стала написана ним брошура «Возз’єднання на берегах Даугави» – історія про становлення в Ризі характеру тоді ще молодого, а тепер всесвітньо відомого композитора Ріхарда Вагнера.

Інформацію підготувала

зав. відділу соціокультурної діяльності

Погонець О.Д.